Столичният кмет Васил Терзиев ще получава максимално допустимата от закона

...
Столичният кмет Васил Терзиев ще получава максимално допустимата от закона
Коментари Харесай

Терзиев със заплата над 9000 лв. от 1 април, досега тя бе 2900 лева

Столичният кмет Васил Терзиев ще получава оптимално допустимата от закона заплата, равна на министерска, от 1 април. Според данни на Национален статистически институт за декември предходната година – последният месец от отчетното тримесечие, Терзиев ще получава над 9100 лв., написа OFFNews. Досега заплатата на кмета на столицата бе 2900 лв..

Възнагражденията на заместник-кметовете на Следствен отдел към окръжна прокуратура, ръководителят на СОС и заместниците му, съветниците, районните кметове и кметовете на кметства, които се дефинират съгласно тази на кмета на София, също се усилват.

Вносители на предлагането са Цветомир Петров, ръководител на СОС, Вили Лилков – „ Синя София “, Севдалина Петрова – напуснала „ Възраждане “, Борис Бонев – ПП-ДБ-СС, Иван Таков – Българска социалистическа партия, и Пламен Данаилов от Има Такъв Народ.

Заплатите на зам.-кметовете са 80% от кметската, до момента те бяха 2200 лв.. Председателят на СОС до момента получаваше 2300 лева, или 90% от кметската – или към този момент над 8200 лева

В пъти се усилват и заплатите на 61 общински съветници, които към този момент няма да се разписват на досегашните 1800 лева, а против 70% от новата заплата на шефа на СОС – или близо 5800 лв.. Съгласно закона обаче те имат право да работят и на трудови контракти.

В София има 24 районни кметове, които се подписват под 2400 лв. месечно, които в този момент ще се усилят над 7300 лева В пъти скачат и заплатите на заместниците им, както и на кметовете на кметства.

Тъй като заплатите на министрите са с 30% по-високи от депутатските – равни на 3 междинни заплати в публичния бранш, възнагражденията и на кметовете и общинските съветници също ще порастват на тримесечие.

Вносителите на отчета, който следва да се гласоподава на идващото съвещание на СОС на 28 март, се стимулират, че заплатите на кметове и съветници не са променяни от 2014 година, като се изключи тези на районните кметове с последна смяна от 2017 година

„ Дарих първата си заплата като кмет за обезпечаване на храна на дете с малнутриция – междинна или тежка форма на недохранване. Получих 1466.97 лева за почти половин месец на поста. Задържах 1 лев, като алегорична моя заплата, а останалите подарих “, написа кметът Терзиев във фейсбук през декември предходната година. Терзиев напомня, че още през юли е заречен да подарява заплатата си като кмет за дела и начинания на жителите. „ Винаги съм считал, че дарението е доста персонален акт. Аз обаче съм на обществена служба, дал съм обществено заричане и съм задължен да споделям дали и по какъв начин извършвам обещанията си “, добавя кметът.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР