Столичният градски транспорт да бъде подпомогнат със 178 милиона лева

...
Столичният градски транспорт да бъде подпомогнат със 178 милиона лева
Коментари Харесай

Синдикати настояват за увеличение на парите за градския транспорт в София

Столичният градски превоз да бъде подкрепят със 178 милиона лв. от държавния бюджет. Зад това искане застават синдикати и чиновници в общината. Общинският превоз изпитва финансови усложнения заради увеличените цени на електрическата енергия. Синдикалистите заплашиха и с митинг. Средствата, които се желаят, ще покрият разноските за ток и природен газ, като ще компенсират спада в приходите поради понижения пътникопоток по време на пандемията. С спомагателните пари ще се усилят и заплатите на чиновниците в бранша, планувано от 1 март.

„ Нашите опасения са, че с новите цени на енергоносителите сдруженията няма да се оправят финансово през тази година. Над 73 милиона са средствата за ток, газ и горива. Цените са доста увеличени. Ако желаното нарастване бъде отказано, както най-вероятно ще се случи, вероятността сдруженията да имат задоволително средства до края на годината е малко евентуално. В момента, в който служащите не получат възнагражденията си или има закъснение в изплащанията, ние ще сковаваме столичния градски превоз. Метрото също ще бъде спряно”, изясни ръководителят на Федерацията на транспортните служащи Иван Кирилов.

По думите му все още трите транспортни сдружения имат отговорности от над 40 милиона лв..

Зам.-кметът Дончо Барбалов увери, че Столична община прави всичко належащо жителите да не останат без превоз и да се откри решение на национално равнище.

„ През предходната година от средствата, които общината отдели, едвам 40% доближиха до бранша, като даже те се оказа незадоволителни. Кметът Йорданка Фандъкова изпрати писмо до финансова министър с искане за среща и вземането на незабавни ограничения. Единствено в България няма ориентирани ограничения към транспортния сектор”, разяснява той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР