Столичният бул. Витоша се изкачи с още една позиция в

...
Столичният бул. Витоша се изкачи с още една позиция в
Коментари Харесай

Наемите на бул. "Витоша" са поскъпнали двуцифрено за година

Столичният бул. " Витоша " се изкачи с още една позиция в класацията на най-скъпите търговски улици в света през 2019 година С месечен наем от 56 евро/кв. м най-популярната комерсиална дестинация в София доближи 46-о място в обичайното изследване Main Streets around the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически сътрудник за България е " Фортън " (Forton№. Изследването обгръща 448 търговски дестинации в 68 страни по света.

За последната година наемните цени на магазините на бул. " Витоша " са нарастнали с 12%, което затвърждава наличието на булеварда в Топ 50 на най-скъпите търговски зони в света, показва компанията. Други балкански столици в извадката са Белград с " Кнеза Михаила " на 36-а позиция с 90 евро/кв. м месечен наем, както и Загреб с улица Ilica на 40-а позиция с наем от 75 евро/кв. м. Румънската столица Букурещ остава на 49-о място с Calea Victoriei и месечен наем от 50 евро/кв. м.

" Класацията е показателна, както за атрактивността на включените в нея местоположения за търговия, по този начин и за степента на развиване на съответните пазари. В случая с бул. " Витоша " имаме лимитирано предложение на площи, съпроводено с интензивност от страна на наемателите и нахлуване на нови марки през последната година. Комбинацията от тези фактори докара до растеж на наемите, както на централните улици, по този начин и в комерсиалните центрове ", разяснява Иван Граматиков, управител " Търговски площи " в Cushman & Wakefield Forton.

Според него зоната от бул. " Витоша " сред Съдебната палата и бул. " Патриарх Евтимий " остава атрактивна за търговците и упованията са в кратковременен проект плавният растеж на наемите да продължи.

В Европа най-скъпата комерсиална локация остава New Bond Street в Лондон с месечен наем равняващ се на 1352 евро/кв. м. Следват я Avenue des Champs Elysees в Париж с 1166 евро/кв. м и Via Montenapoleone в Милано с 1142 евро/кв. м. Сред източноевропейските столици най-високи цени на комерсиалните площи поддържа Прага с 235 евро/кв. м месечен наем и 18-а позиция в класацията.

Най-скъпата комерсиална улица в света за поредна година е Causeway Bay в Хонконг с месечен наем еднакъв на 2164 евро/кв. м. Втората позиция е за Ню Йорк с горната част на Пето авеню и цена равняваща се на 1775 евро/кв. м.

Според създателите на отчета резултатите от новото издание на класацията са окуражаващи и демонстрират стабилно търсене на площи на първокласни търговски местоположения в международен проект.

" Онлайн продажбите също не престават да порастват, само че до момента в който вниманието е приковано към провокациите пред физическите магазини, ние преглеждаме по-комплексно връзките сред тях и електронната търговия. Физическите магазини остават на основни места, както за продажбите на място, по този начин и за тези онлайн, защото играят ролята на шоуруми и спомагат за цялостното пазарно наличие на марката ", споделя Дарън Йейтс, управител " Проучвания на търговски площи " в района на Европа, Близкия Изток и Африка в Cushman & Wakefield, представен от компанията. Според него най-успешните търговци ще са тези, които съумеят да интегрират другите канали за продажба в цялостна идея с фокус върху потребителското прекарване.

Общо за Европа наемните равнища на комерсиалните улици остават постоянни

или нарастват спрямо миналата година на 70% от локациите. При наемните цени се следи отчетлива поляризация сред откритите пазари в Западна и Северна Европа и тези в централната, източната и южната част на континента, където предлагането на съвременни площи е относително лимитирано, а електронната търговия следва да се разраства с бързи темпове.

В Азиатско -Тихоокеанския район към 80% от пазарите означават растеж или непоклатимост на наемните равнища. В Съединени американски щати и Канада се следят огромни разлики сред представянето на обособените местоположения, само че наемните равнища в Ню Йорк остават постоянни.

През третото тримесечие на 2019 година общият размер на офис площи в София доближи 2.1 млн. кв.м, откакто бяха въведени в екплоатация 41 хиляди кв.м здания. Подобно на предходни интервали новите здания на пазара са в региона на бул. " Цариградско шосе ", кв. " Младост " и " Хладилника ". Квадратурата на офис планове в развой на строителство остава непроменено – 413 хиляди кв.м, 142 хиляди кв.м. от които се чакат да бъдат приключени до края на 2020 година.

Това демонстрират данните на компанията, профилирана в даването на консултантски и брокерски услуги в региона на бизнес парцелите MBL.

По нейни данни това е следващото тримесечие на постоянни наемни равнища в клас А (между 12 и 14 евро на кв.м) и Клас Б (между 8 и 11 евро на кв.м). офис здания в София. Свободните площи в клас А офис здания доближиха равнищата от началото на годината 9.5% (200 хиляди кв.м.)

За интервала бяха подписани покупко-продажби за 25 900 кв.м. Повече от 50% от новозаетите площи са наети от IT компании, които плануват пространствата за буфер при планувано разгръщане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР