Столичните жълти павета и ремонта на ремонта на преподреждането им

...
Столичните жълти павета и ремонта на ремонта на преподреждането им
Коментари Харесай

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

Столичните жълти павета и ремонта на ремонта на преподреждането им стигнаха и до прокуратурата. Благодарение на едно паве, станало жертва на чук в ръцете на строител. Унищожението на създаденото преди повече от 100 години и оживяло цяло до момента керамично блокче настилка е документирано на видео, публикувано от " Спаси София " в неделя.

" Ето ги! Унищожават жълтите павета на София. С чук! Само, с цел да им " паснат " на тоталната непросветеност ", гласи анонсът към фрагментите, на които се вижда по какъв начин един от служащите на изпълнителя на ремонта - " Трейс Груп Холд " - чупи цялото паве по този начин, че да пасне при преподреждането на настилката. Дори опитва резултата и го доизкусурява с чука.

От " Спаси София " питат къде е кметицата на София Йорданка Фандъкова която твърдеше, че " изрично " не се унищожават дребното останали здрави жълти павета. Питат и къде е контролът, който се чака да упражнява общината.

В понеделник пристигна и реакцията - с прессъобщение на Столичната община. То гласи, че Фандъкова този път е изпратила сигнал до Софийската градска прокуратура за съзнателно увреждане при пренареждането на настилката.

Кметството декларира, че постанова санкция от 100 000 лева на изпълнителя на ремонта - „ Трейс Груп Холд “ - за позволено увреждане на керамични (жълти) павета при ремонта.

Санкция е наложена и на съответния строител, сниман да размахва чука - той получава констативен акт от общината, а наказателното разпореждане, което ще бъде издадено, ще е за разваляне на културно завещание. Наказанието е санкция.

Още през 2016 година столичните жълти павета са оповестени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна полезност със заповед на министъра на културата и по предложение на Йорданка Фандъкова, скрепено с решение на Столичния общински съвенот Закона за културното завещание.

Обявеният ремонт в идеалния център на София, включително пренареждането на историческата настилка, положена през 1907 година, коства 17 млн. лева на софиянци. Още при откриването на първия пренареден сектор от " Спаси София " сигнализираха за фалшив ремонт и съсипване на павета. От Столичната община и ГЕРБ обаче отричаха. Седмица по-късно на пътното платно тъкмо пред Народното събрание паветата се " разбягаха ", появиха се коловози, зейнаха големи фуги.

В резултат, а представители на администрацията и ръководещата в града партия, както и на изпълнителя, обясниха, че огромен проблем за настилката е автомобилният трафик и " внезапното натискане на спирачки " пред пешеходната пътека в сектора.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР