Столични полицаи са задържали мъж и жена, предлагали за продажба

...
Столични полицаи са задържали мъж и жена, предлагали за продажба
Коментари Харесай

Задържаха мъж и жена, продавали незаконно старопечатни книги

Столични служители на реда са задържали мъж и жена, предложили за продажба старопечатни книги с характерности на движими културни полезности по смисъла на Закона за културното завещание, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Разследването почнало след получена информация, че в интернет се предлага такава книга. Установено било, че 61-годишна жена продавала против 1500 лв. " Рибен буквар " от доктор Петър Берон, издание от 1847 година, без творбата да е записано и разпознато според законовите условия.

При претършуване в жилището й била открита и конфискувана скъпата книга. Изготвената правосъдна експертиза в Национална библиотека " Св.Св. Кирил и Методий " удостоверила, че тя е достоверна и не е записана. Последвало задържането на дамата в полицейския арест за период до 24 часа.

На 17 септември, при полицейска интервенция за противопоставяне на закононарушения, свързани с културно-историческите полезности, чиновници на бранш " Кражби " при Столична дирекция на вътрешните работи са задържали и 44-годишен мъж. Чрез интернет уебсайт и в антикварна книжарница в София той предложил за продажба над 90 старопечатни български книги от интервала 1806-1878 година. Те също са движими културни полезности, които не са регистрирани.

Полицаите са иззели огромна част от предлаганите творби от известни национални будители, като: " Сборник Български Народни песни " от 1857 година на братя Миладинови и " Български грамоти " от 1845 година на Васил Априлов, оповестени за продажба по 4000 лева ., Горски пасажер " от 1857 година на Г.С. Раковски, продавана против 2750 лева, " Христоматия " от 1852 година на Неофит Рилски, оповестена за 1100 лева, " Криворазбраната цивилизация " от 1871 година на Добри Войников, предлагана против 640 лева, голям брой старопечатни библии и църковна литература, както и други творби и преводи на видни български възрожденци, за които са назначени съответните експертизи.

Събраните по двата случая материали са докладвани в Софийската градска прокуратура и работата по документирането им продължава под надзора на прокурор, прецизираха от Министерство на вътрешните работи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР