Столичната община връща такса “тротоарно право в пълния ѝ размер

...
Столичната община връща такса “тротоарно право в пълния ѝ размер
Коментари Харесай

Ресторантьори питат: Шегува ли се Столична община за 1 април и таксата тротоарно право?

Столичната община връща такса “тротоарно право ” в цялостния ѝ размер от 1 април тази година - това оповестиха от екипа на Васил Терзиев предходната седмица. Няколко оргавизации от ресторантьорския отрасъл обаче взеха решение, че това е чудноват опит за смешка.

Причината - таксата не бе събирана в първите месеци на пандемията поради локдауна, а известно време по-късно - съществено понижена, за да се облекчи бизнесът. Но е върната в старите си параметри още през 2022 година, с отпадането на редица пандемични ограничения.

От Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Браншова асоциация на ресторантьорите - София - районна конструкция на БХРА и Българската асоциация за туризъм разпространиха позиция, в която питат дали това е смешка или някаква неточност.

" Факт е, че до момента в който заведенията бяха затворени с редица заповеди, такси за тротоарно право не се събираха, тъй като такова не се ползваше. След което, когато работиха с рестрикции на потенциала, таксите бяха понижени. И всичко се случваше с решения на Столичния общински съвет. Но това завърши през лятото на 2022 година Веднага след отпадането на противоепидемичните ограничения.

Вече близо 2 години таксите са в 100% размер ", написа в позицията.

В известието на Столична община се споделяше още, че " основният проектант на София Здравко Здравков е изработил и изпратил инструкции, за подкрепяне на притежателите на заведения при осъществяването на условията на наредбата за преместваемите обекти. "  

Ресторантьорите обаче питат за какво в прессъобщението се цитира основният проектант на София, откакто той няма касателство към смяна на таксите, а такива решения може да вземе единствено Столичният общински съвет.
Общината: Грешка е
От пресцентъра на Столична община признаха пред Клуб Z, че е станала неточност и таксата в реалност е възобновена до цялостния си размер още преди 2 години. Вместо това имало дребни промени в наредбата.

Любопитно е, че Следствен отдел към окръжна прокуратура в първичното прессъобщение твърди, че връщането на таксата ще донесе още 1,2 млн. лева годишно. И че в ковидните 2020-та и 2021-ва постъпленията са били с 2,2 млн. лева по-малко - само че не дават данни за 2022-ра и 2023-та. Което е изцяло разумно - тъй като тогава таксата се е събирала 100%.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР