Столичната община ще върне над 71.78 млн. лева, получени като

...
Столичната община ще върне над 71.78 млн. лева, получени като
Коментари Харесай

КРАЙ НА САГАТА: Фандъкова връща на държавата 71 млн. лева, няма да има горене на боклук

Столичната община ще върне над 71.78 млн. лв., получени като задатък за създаване на инсинератор за изгаряне на изсушени боклуци. Парите са в банкова сметка на общината. Всички политически групи в Столичния общински съвет поддържаха тежкото решение.

Повече от 10 години минаха, откогато се вършат опити да се вкара технологията за изгаряне на софийския отпадък. Целта е да се обезпечи спомагателна сила за отопление на клиентите на " Топлофикация София " като горенето е в инсинератор наоколо до центъра на града - на площадка в Топлоелектрическа централа София, зад Централна гара.

Проектът за инсинератор се финансира по Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) - над 177 млн. лв., и 134 млн. лв. заем на общината от Европейската капиталова банка. Обектът трябваше да бъде приключен до 31 декември 2023 година, тъй като до тогава са заплащанията по ОПОС. Това няма по какъв начин да стане, защото Върховният административен съд дефинира, че определеният реализатор не дава отговор на условията на публичната поръчка и бе отхвърлен през януари 2023 година Така парите по ОПОС бяха изгубени.

Сега ГЕРБ изиска с отчет позволение от СОС да върне получения задатък от 71 млн.лева на ръководещия орган по ОПОС, който е от Министерството на околната среда и водите. Оказа се, че 1,2 лв. от задатъка към този момент са разходвани за консултантски услуги, изясни Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС на въпрос от " Демократична България ".

В момента боклукът на милионния град се събира от компании на Кирил Домусчиев, Румен Гайтански и " Титан " на някогашните притежатели на ПФК ЦСКА Иво Иванов и Димитър Борисов. Те имат контракти до 2025 година с общината за стотици милиони левове да го транспортират до с. Яна за сушене. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР