Столичната община ще върне над 71.78 млн.лева, получени като аванс

...
Столичната община ще върне над 71.78 млн.лева, получени като аванс
Коментари Харесай

София връща аванс от 71 млн.лева, получен за RDF-инсинератора

Столичната община ще върне над 71.78 млн.лева, получени като задатък за създаване на инсинератор за изгаряне на RDF боклуци. Всички политически групи в Столичния общински съвет (СОС) взеха решение това.

Това е последният акомпанимент на траялия над 10 години развой за налагане от ГЕРБ на технологията за изгаряне на софийския отпадък. Целта беше да се обезпечи спомагателна сила за отопление на клиентите на " Топлофикация София " като горенето е в инсинератор наоколо до центъра на града - на площадка в Топлоелектрическа централа София, зад Централна гара.

Проектът за инсинератор се финансира по Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) - над 177 млн. лв., и 134 млн. лв. заем на общината от Европейската капиталова банка. Обектът трябваше да бъде приключен до 31 декември 2023 година, тъй като до тогава са заплащанията по ОПОС. Това няма по какъв начин да стане, тъй като, че определеният реализатор не дава отговор на условията на публичната поръчка и бе отхвърлен през януари 2023 година Така парите по ОПОС бяха изгубени.

Сега ГЕРБ изиска с отчет позволение от СОС да върне получения задатък от 71 млн.лева на ръководещия орган по ОПОС, който е от Министерството на околната среда и водите. Оказа се, че 1.2 лв. от задатъка към този момент са разходвани за консултантски услуги, изясни Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС на въпрос от " Демократична България ".

За тази RDF технология боклукът на милионния град не се събира преобладаващо разделно и след това да се рециклира, а разбъркан се транспортира от компании на Кирил Домусчиев, Румен Гайтански-Вълка и компания " Титан " (на някогашните притежатели на ПФК ЦСКА Иво Иванов и Димитър Борисов). Те имат контракти до 2025 година с общината за стотици милиони левове да го транспортират до с.Яна за сушене. Там общината даде 300 млн.лева за апаратура за преработката му в RDF гориво. То в този момент се транспортира, което също коства милиони левове на Столичната община.

Още през 2018 година " Демократична България " изиска локален референдум, на който софиянци да решат дали желаят това ръководство на отпадъците, което има и отрицателен резултат върху здравето поради излъчванията във въздуха от горивния развой на отпадъци в инсинератора. Идеята бе отхвърлена от ГЕРБ. Лорита Радева, ръководител на общинската комисия по екология, подсети, че Европейската комисия и Европейската капиталова банка са анализирали плана на ГЕРБ и са удостоверили изгодите от него.

Българска социалистическа партия предлагаха инсинератора да не се строи в София, а до завода в Яна. И това предложение беше отхвърлено, тъй като тръбата за транспорт на топлоенергията до клиентите в столицата коствала 10 млн.евро.

" Тогава 10 милиона бяха доста, а какъв брой дадохме единствено за транспортиране на RDF-отпадъка до циментовите фабрики, а и занапред още какъв брой ще заплаща общината при нарасналите цени на транспортните услуги ", разяснява Милка Христова от Българска социалистическа партия.

Кметът Йорданка Фандъкова разгласи на 23 февруари, че все пак не се отхвърля от построяването на инсинератора в Топлоелектрическа централа София. Тя увери, че Столичната община ще кандидатства по други стратегии, само че на Министерство на енергетиката, за да довърши цялостния план за изгаряне на отпадъците на София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР