Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата

...
Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата
Коментари Харесай

Васил Терзиев се похвали: Ще възстановява осветлението в София

Столичната община ще кандидатства по план за рационализация на системата за изкуствено осветяване в 14 региона на София.

Предложението е на заместник-кметовете Илиян Павлов и Никола Барбутов и следва да бъде утвърдено на съвещанието на Столичния общински съвет в четвъртък, похвали се кметът Васил Терзиев. По този метод общината ще може да показа плановото си предложение за финансиране по стратегия на Министерството на енергетиката, която е част от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Енергийната успеваемост е приоритет за локалната власт и поради това Столичната община извърши технико-икономически разбор на системите за осветяване. В регионите „ Изгрев “, „ Искър “, „ Младост “, „ Панчарево “, „ Студентски “, „ Витоша “, „ Лозенец “, „ Овча купел “, „ Средец “, „ Триадица “, „ Връбница “, „ Надежда “, „ Слатина “ и „ Подуяне “ откритите остарели и амортизирани енергоемки осветителни тела ще бъдат сменени с нови и енергоспестяващи лампи.  

Бюджетът на плановото предложение е в размер на 2,539 млн. лв. – от които близо 2 млн. лв. се възнамерява да бъде безвъзмездната финансова помощ, а 539 257 лв. от бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура за 2025-а година.

Целта на модернизацията е възстановяване качеството на уличното осветяване, понижаване на разноските за електрическа сила, както и справяне с уличната престъпност. По време на изключителното съвещание на градския парламент по сигурността кметът на София Васил Терзиев уточни, че подобряването на осветлението в града е една от ограниченията за това софиянци да живеят в по-спокойна градска среда. Вече е възобновено напълно неработещото осветяване в два от най-посещаваните паркове – „ Южен парк “ и „ Западен парк “, а сега се работи интензивно това да се случи и в „ Заимов “ и „ Хиподрума “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР