Столичната община се готви да плати 230 000 лв. без

...
Столичната община се готви да плати 230 000 лв. без
Коментари Харесай

Разхищение : София плаща 230 хил. лв. за преместването на спирка с 50 м.

Столичната община се готви да заплати 230 000 лева без Данък добавена стойност или 276 000 лева с налога за изместването с към 50 м на автобусната спирка при хотел " Хемус " по посока на Семинарията. В момента тя се намира пред жилищна кооперация, а концепцията е в близко бъдеще да се нарежда на съществуващето островче пред самия хотел.

За преместването на спирката в финансовата стратегия на кметството са планувани 280 000 лева без Данък добавена стойност, само че от " Московска " 33 обърнаха внимание, че в публичната поръчка прогнозната сума е понижена до 230 000 лева Въпреки това и по този начин тя наподобява подозрително скъпа за работата, която следва да бъде осъществена, написа СЕГА.

Обществената поръчка е оповестена през февруари т.г. В в началото оповестения период е кандидатствала една компания, която е предложила да реалокира спирката против 228 000 лева без Данък добавена стойност. Впоследствие заместник-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов е удължил периода с една седмица, в който документи е подала втора компания с оферта от 217 000 лева без Данък добавена стойност. Според уеб страницата на общината процедурата още не е затворена и договорът с определената компания не е оповестен.

От Столична община разясниха за, че преместването на автобусната спирка е обвързвано с много строителни действия: уголемение на съществуващия остров (перон), създаване на нов тротоар от южната страна на локалната улица пред хотел „ Хемус “, нова тръбна мрежа, монтаж на нов дирек за улично осветяване в новия перон (не е ясно за какво ще се инсталира нов, откакто в него има към този момент изграден), както и монтаж на нов спирков знак с вградено електронно-информационно табло, осъществяване на пътни работи и нови настилки на тротоара и перона. От офертите на двете компании излиза наяве, че едната ще достави ново табло против 5200 лева без Данък добавена стойност, а другата - против 5450 лева без Данък добавена стойност.

Отделно за повдигането и позиционирането на носещата го тръба се желаят по 320 лева, а в допълнение ще се заплаща и за построяването на пиедестал. 

От " Московска " 33 показаха още, че след получени изходни данни от експлоатационните сдружения Столична община е изготвила и съгласувала капиталов план, включващ следните елементи: „ Геодезия “, „ Пътни работи “, „ Пътна - ел. зареждане на ЕИТ “, „ Улично осветяване “, „ Конструктивна – Улично осветяване “ и „ Пожарна сигурност “. " Проектът е процедиран по Закон за устройство на територията с издадено позволение за градеж от 23.08.2022 година влезнало в действие ", се споделя още в известието за идното пренасяне на спирката.

Въпреки тези разяснения разход над 260 000 лева за пренасяне на спирка на градския превоз наподобява прекален даже на фона на солидните бюджети, които Столична община обичайно заплаща на строителните компании. Архитекти разясняват за изданието, че цената на публичната поръчка е нереална и показаха убеденост, че тя може да се понижи. За съпоставяне, за към този момент съвсем готовия ремонт на градинката пред хотел " Рила " общината заплати към 210 000 лева, макар че като площ въпросната градинка е десетки пъти по-голяма от бъдещата спирка. Ремонтът на градинката пред " Рила " се прави от регион " Средец ", чийто кмет Трайчо Трайков не е част от ръководещото болшинство, а е от опозиционната на ГЕРБ в общинския съвет група на " Демократична България ".

В новия бюджет на София да вземем за пример се отпускат 160 000 лева без Данък добавена стойност за построяването на така наречен пъмп трак парк в " Младост " 4, където ще се построи трасе с друга денивелация за колела, ролери и скейтбордове. Този план също не е част от регулярната строителна стратегия на общината, а е по самодейност на жители като част от състезанието " София избира зеленото ".

Решението за изместването на автобусната спирка при хотел " Хемус " бе взето от СОС през ноември 2020 година Целта е да се понижи дистанцията сред близката спирка на метрото и стоянката за рейсовете към Студентски град, а също и спиращите на нея автобуси №94 и №102 да пречат по-малко на придвижването по бул. " Св. Наум ". През седмицата от Столична община още веднъж потвърдиха, че " изместването на спирката се прави за реализиране на по-добра съгласуваност сред наземния градски превоз и метромрежата, както и възстановяване пропускливостта на бул. „ Св. Наум “.    
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР