Столичната община публикува за обществено обсъждане план-сметката за почистване на

...
Столичната община публикува за обществено обсъждане план-сметката за почистване на
Коментари Харесай

Столична община обявява обсъждане на план-сметката за чистотата за 2024 г.

Столичната община разгласява за публично разискване план-сметката за разчистване на общината за 2024 година Краткият интервал за обзор, разбор и промени в направения от предходното управление на Общината вид, повдига въпроси към метода на ръководство на процеса по чистотата в София.

Само за седмица от встъпването си в служба, новият екип вкара промени в първичния вид на предложение, извърши обход на Столичното дружество за отнасяне на отпадъците (СПТО) и изпрати уточняващи въпроси към управлението му. Текущото положение демонстрира, че близо 20 млн. лева от отделените за почистващи действия не са усвоени през актуалната година и стоят в сметката на Общината.

Идентифицирани са голям брой несъответствия в дейностите и разноските, включени в план-сметката, само че заради късото време на ръководство на новия екип на Общината, те не са нанесени като редакции в оповестения вид. Следващите седмици ще продължим да търсим отговори на тези въпроси, които ще бъдат от време на време оповестени. Заради към този момент откритите несъответствия и проблеми в работата на завода ще бъде изработен финансов и механически одит на активността му.

Една от главните промени, която новият екип на Общината прави, е цялостната бистрота по време на разискването на план-сметката за 2024 година С публикуването на план-сметката ще бъдат предоставяни обществено и всички съпътстващи или упоменати контракти, които имат отношение към нея.

Основни акценти в предлагането за 2024 година включват:

През 2024 година се усилва размерът на миенето на главните и вътрешно-квартални улици в София със 17%

12 млн. лева ще бъдат предоставени на регионите за косене и разчистване в междублоковите пространства, градинки и зелени площи в кварталите

Предвижда се да се резервира таксата за битови боклуци за гражданите

Столичната община усилва честотата и площта за миене на улици в София като част от ограниченията за подобряването на чистотата в града и качеството на въздуха. Това включва измиването на 155 дка улици, булеварди, площади. Предвижда се увеличение на честотата на миене на съществени улици, по които се движи градският превоз, от 6 на 8 пъти годишно. Миенето на вътрешнокварталните улици и улиците с публично значение също се усилва от 7 на 8 пъти годишно. Така общото нарастване на уличното миене с автоцистерна с маркуч по отношение на План-сметката за чистотата през тази година е със 17% по-високо, спрямо 14% нарастване в предоставения вид на план-сметката от предходното управление.

Общият размер на План-сметката за обезпечаване на чистотата на територията на Столична община за 2024 година е 285 млн. лева, което е нарастване с 19.8% по отношение на актуалната година, или последната утвърдена план-сметка от 2022г.

С 5% се усилват площите на уличните платна и площадите, планувани за машинно метене. Те са общо над 393 дка.

С близо 30% или 2.8 млн. лева по отношение на 2022 година се усилват средствата за поддържането на чистотата в междублоковите пространства, районните градинки и зелените площи в кварталите. Общо 12 млн. лева ще бъдат предоставени на районните кметове за косене и разчистване, като се резервира децентрализацията на дейностите по региони.

Зелените площи в обществените паркове и градини също ще се почистват по-често, за което са заложени 16 млн. лв.. През идната година ще се усили обсегът и интензивността на поддържането на тревните площи.

За отнасяне на отпадъците, както и за действия по употреба и поддръжка на инсталациите за биологично отнасяне „ Хан Богров " и завода за механично и биологично (МБТ) отнасяне на боклуци, са планувани 43 млн. лв.. Допълнителните средства са нужни по отношение на увеличената цена на електрическата енергия и разноските за превозване и изгаряне на RDF в циментовите фабрики.

В завода за боклуци на покривите на съществени здания се приготвя построяването на фотоволтаична апаратура. Тя ще е с мощ 1809,4 kWp и се чака да доближи продуктивност от над 2100 МWh електрическа енергия на година, което ще обезпечи към 8,5% от общото ползване за потребностите на предприятието.

В „ Хан Богров " и в завода за МБТ се създават артикули като компост, ел. сила и рециклируеми материали. През 2024г. от продажбата на тези артикули се чака доход в размер на 1.8 млн. лв..

С цел подобряването на разделното събиране на боклуци е планувано обезпечаване на контейнери за събиране на хранителни боклуци в регионите. Като първи стадий ще бъдат включени регионите „ Подуяне ", „ Младост " и „ Люлин ". За разделно събиране на едрогабаритни боклуци от семейства са заложени към 8 млн. лв..

Предвижда се и планиране и създаване на апаратура за отнасяне на едрогабаритни боклуци, за което са заложени 25 млн. лв..

През 2024 година ще се резервира таксата битови боклуци за жителите на 1,6 промила и 10 промила за бизнеса. За тези представители на бизнеса, които изберат да заплащат на база генериран боклук, цената за резервоар от 1100 л ще бъде 1840 лева, а за резервоар от 3,5 м3 – надлежно 11040 лева годишно.

За бизнеса таксата за поддържането на чистотата на териториите за публично прилагане се понижава от 4.3 промила на 3.8 промила. Това ще докара до общо понижаване на таксата за компаниите, избрали да заплащат такса за битови боклуци въз основата на авансово заявено количество боклуци, като срокът за приемане на заявления е до 30 ноември 2023 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР