Столичната община планира да отложи с най-малко една година въвеждането

...
Столичната община планира да отложи с най-малко една година въвеждането
Коментари Харесай

Нискоемисионните зони в София - от догодина

Столичната община възнамерява да отсрочи с минимум една година въвеждането на нискоемисионните зони в центъра на София, в които да се забрани влизането на най-замърсяващите въздуха коли. Първоначалната концепция беше това да се случи от 1 декември т. година в така наречен „ Малък кръг “, само че от известие на СОС излиза наяве, че новият период към този момент е 1 декември 2023 година

Решението е взето от работна група, в която са взели участие общински съветници от ГЕРБ и от „ Демократична България “. Наредбата за нискоемисионните зони в София ще бъде прегледана на съвещанието на СОС на 15 декември.

След като през лятото„ Демократична България “ изиска отсрочване на гласуването, ръководителят на градския парламент Георги Георгиев е инициирал работна група за намиране на консенсус по въпроса за ограничение на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат дизелови коли над 20 години и на бензин над 30 години.

От 1-ви декември 2023-а година се планува да влязат в действие рестриктивните мерки за най-замърсяващите коли от първа екологична група в зона „ Малък кръг “ – сред булевардите„ Васил Левски “, „ Патриарх Евтимий “, „ Ген. Скобелев “, „ Сливница “ и улица „ Опълченска “. Година по-късно същите ограничавания ще важат и за колите от втора екологична група.

от 1-ви декември 2025-а година ще бъде неразрешено влизането на най-замърсяващите коли от първа група в Зона „ Голям кръг “ – оградена от булевардите „ Сливница “, „ Данаил Николаев “, „ Ситняково “, „ П.Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х.Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И.Е. Гешов “ и бул. „ Константин Величков “, а от декември 2027-а година – и за тези от втора.

Първоначалният план на Наредбата предвиждаше възбраната за твърдо битово гориво за цялата община да важи от 1-и януари 2030, само че след диалози сред ГЕРБ и Демократична България,в текстовете е записано ограничаването да е от началото на 2029-а година.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР