Столичната община отново се похвали, че ще има рекорден бюджет.

...
Столичната община отново се похвали, че ще има рекорден бюджет.
Коментари Харесай

Фандъкова ще събира 60 млн. лв. повече данъци от столичани

Столичната община още веднъж се похвали, че ще има рекорден бюджет. 2022 е следващата година, в която от кметството са заложили по-висока приходна и разходна част от миналата. Този път се плануват над 2,07 милиарда лв. против 1,89 милиарда лв. за предходната година. Общината възнамерява да събере повече пари от налози - с близо 60 млн. лв. над плануваното за предходната година. Сумата ще пристигна главно от налога върху недвижимите парцели и от придобиване на имущества по възмезден метод. Сериозен спад на приходите разумно се чака от туристическия налог.

Кметът Йорданка Фандъкова възнамерява също по този начин да събере от столичани повече пари от такса боклук - от 229 млн. лв., заложени за 2021 година, до 245 млн. лв. за тази.

В хазната се чакат повече пари за заплати на учители, обществени служащи и заетите в опазването на здравето от държавно делегираните действия. За тях са планувани 100 млн. лв. повече. Други 100 млн. лв. в допълнение са обезпечени от капиталови заеми за създаване на третата линия на метрото и на вътрешните градски кръгове.

Общият размер на плануваните средства за пътна инфраструктура е 120 млн. лева Към тях в допълнение ще има 50 млн. лева за настояща поддръжка в регионите.

Общината още веднъж дава обещание пари за създаване на детски градини. Те ще дойдат обаче от държавния бюджет и са в границите на 70 млн. лв.. В същото време не се чакат съвсем никакви доходи от детските ясли и градини поради плануваното унищожаване напълно на таксите за посещаване на децата.

Капиталовата стратегия, в която влизат огромните капиталови планове, планува 584 млн. лв., което е с 33 млн. лв. повече от предходната година. 54% от нея се обезпечават от лични средства и заеми, а остатъкът от 272,9 млн. лева е от европейски стратегии. 15,3 млн. лв. пък е целевата дотация от страната. По традиция обаче общината не съумява да извърши огромна част от капиталовата си стратегия. При последния доклад неизпълнението беше от над 30 на 100.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР