Столичната община отделя 1,5 млн.лв. за новата програма "София избира"

...
Столичната община отделя 1,5 млн.лв. за новата програма "София избира"
Коментари Харесай

Столичната община дава 1,5 млн. за проекти на гражданите

Столичната община отделя 1,5 млн.лв. за новата стратегия "София избира " за цивилен капиталови планове за градската среда, разгласи през днешния ден на конференция кметът на София Йорданка Фандъкова.

Програмата е част от капиталовата стратегия на Столичната община за 2021 година Граждани и организации могат да подават хрумвания и оферти, които са с почти остойностяване, уточни кметът. Трябва да се възнамерява най-малко подобен бюджет, който в процеса на осъществяване ще се посочи детайлно, посочи тя. Срокът за подаване на идейните планове е до 25 октомври на имейл [email protected].

Това са тъкмо три седмици, в които всички, които имат предпочитание, могат да подадат идейните си планове, изясни столичният кмет.

Тя обясни, че в границите на тези 1,5 млн.лв. общината може да финансира един или няколко плана. Това ще зависи от избора на жителите. Затова и програмата се споделя "София избира ", тъй като от 1 ноември до края на месеца жителите ще могат да гласоподават в интернет за всички планове, които бъдат препоръчани. Фандъкова означи, че за разлика от другите стратегии на общината с външни планове, при които те се оферират от цивилен организации, само че се правят оценка от експертно жури, тук оценката ще бъде напълно с директното присъединяване на жителите. Втората разлика е, че плановете по другите стратегии на общината се осъществят от организациите, тази стратегия ще се осъществя от Столичната община.

Кметът Фандъкова заяви, че досега в общината са постъпили няколко идейни оферти, измежду които за създаване на изгледна площадка на Витоша и подслон с ъгъл за отдих на Копитото, както и за план за реконструкцията на ул. "Будапеща " с създаване на асансьор и площадка за наблюдаване и фотоси.

Най-интересното досега е дълго чаканото и дадено пространство за скейт парк. Проекто-предложението е готово, то е на Федерацията по скейтборд. Стойността му е към 1 милион лв..

Кметът Фандъкова изясни, че не е нужно да се показва архитектурен план, а идейно предложение с приблизителна стойност. Важното е теренът, на който се предлага, да е общински, с цел да може да се осъществя. За площадката за скейтборд тя посочи, че има терен в "Младост ". И другото значимо изискване e планът да не надвишава бюджета на програмата от 1,5 милиона лв..

Столичната община е създала в последните години седем стратегии с външни планове на обща стойност към 4 млн.лв. Това са стратегия "Култура " с бюджет 1,5 млн.лв., стратегия "Европа " с бюджет 450 хил.лв., "Младежки действия и спорт " с бюджет 640 хил.лв., относително новата стратегия за финансиране на детско-юношески спорт с бюджет 900 хил.лв., стратегия "Зелена София " с бюджет 250 хил.лв., "Социални нововъведения " - 100 хил.лв.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР