Столичната община окончателно е осъдена да плати рекордно обезщетение от

...
Столичната община окончателно е осъдена да плати рекордно обезщетение от
Коментари Харесай

София е осъдена на рекордно обезщетение от 180 000 лв.

Столичната община дефинитивно е наказана да заплати рекордно обезщетение от 180 000 лева на юноша. Той пострада тежко и продължително, откакто преди седем години падна в триметров трап в региона на НДК, заяви уеб сайтът " Лекс ".
Върховният касационен съд не позволи разглеждане на проблема още веднъж и по този начин влиза в действие решението на апелативните съдии. С него пък беше доказан актът на първата инстанция на арбитър Мариана Христова от Софийския градския съд. Общината е наказана поради бездействието си при поддържането на общинските площи и обезпечаването на безвредно прекосяване при поправки.
ДУМА напомня, че случаят е от пролетта на 2015 година, когато жалбоподателят е бил на 17 години. Момчето е вървяло с другар по пътека за пешеходци в трева, утъпкана и обособена от заграждения поради огромен ремонт. Преди да стигне до близкия осветлен бул., момчето паднало в триметровия трап и изгубило схващане. След като се свестил, ученикът схванал, че е в подземния паркинг, обадил се на родителите си, тъй като не можел да стане и изпитвал мощни болки в левия гален. При рухването лявото му стъпало е поело цялата тежест, което е довело до изкълчване, строшаване и разкъсвания.
Младежът заведе делото против общината още през 2017 година, като изиска обезщетение от 200 000 лева за неимуществени вреди поради неналичието на означение и обезопасяване на изкопа. Столичната община пък отхвърляше безучастие и даже твърдеше, че е налице съпричиняване, тъй като момчето не е трябвало да върви в този сектор, а и поради тъмнината изгубило ориентировка и не е усетило естествената хлътналост по релефа на парка.
Тези възражения обаче бяха отхвърлени и от двете инстанции, защото на мястото е имало обособена пътека, само че не е било осветено и не е имало инструкции за заплаха от проваляне в изкопа, както и заграждения. Съдът реши, че не е било допустимо момчето да планува и предотврати рухването при нормалното внимание, което всеки пешеходец е задължен да демонстрира.
По делото беше призната и съдебномедицинска експертиза, която заключи, че макар петте години лекуване при младежа са настъпили трайни дегенаративни последствия от тежката контузия, с следваща дисторция, деформиране и намаляване на свода на ходилото, мъчителна и накуцваща походка наляво. Заради това, той и до през днешния ден търпи болки в десния крайник и гръбначния дирек всяка заран и при претоварване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР