Столичната община обяви конкурс за идеен проект за възстановяването на

...
Столичната община обяви конкурс за идеен проект за възстановяването на
Коментари Харесай

Столичната община обяви конкурс за мемориала на Първи и Шести пехотен полк

Столичната община разгласи конкурс за абстрактен план за възобновяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк, на мястото на съборения монумент " 1300 години България ". Общият награден фонд е 15 хиляди лв., като класираният преди всичко ще получи 7 хиляди лв., втория 5 хиляди лв. и 3 хиляди лв. за спечелилия трето място. Конкурсът е оповестен през днешния ден на уеб страницата на Агенцията за публични поръчки с краен период - 30 юли.

През 1977 година " войнишкият монумент ", както го назовават някои от жителите на София, е бил опустошен поради строителството на Националния замък на културата, а на мястото на мемориала е повдигнат и паметникът " 1300 години България " на Валентин Старчев.

 Бронзовият лъв и една от стените на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк (снимка - Стара София)
© "Стара София "

Бронзовият лъв и една от стените на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк (снимка - Стара София)

Мемориалът е бил построен през 1934 година в памет на бойците от Първи и Шести пехотен полк, взели участие в сраженията от Сръбско-българската война (1885 г.), Балканските войни (1912-1913 г.) и Първата международна война (1915 - 1918 г.). Той е бил и мястото за отбелязване на Празника на българската войска на 6 май.

Пространството се е състояло от 3 стени в П-образна форма, а по средата се е намирал бронзов лъв, с щит, на който е била изобразена картата на Санстефанска България. Лъвът беше върнат на мястото през есента след демонтирането на творбата на Старчев. Част от плочите на мемориала се съхраняват в Националния военноисторически музей.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР