Столичната община е санкционирана с 12 милиона лева заради опорочен

...
Столичната община е санкционирана с 12 милиона лева заради опорочен
Коментари Харесай

София губи 12 млн. лв. от ЕС заради опорочен търг за трамвай 5

Столичната община е глобена с 12 милиона лв. поради изопачен търг за реконструкцията на знаковото за града трамвайно трасе от Съдебната палата до кв. " Княжево ".

Решението на управителния орган на европейската стратегия " Региони в напредък " е за глоба в размер на 25% от сумата на плана. То е доказано на първа инстанция от Административен съд - София град, научи Mediapool.

Обществената поръчка е за близо 48 млн. лева с Данък добавена стойност и е за цялостна замяна на релсите от Съдебната палата до Княжево с дължина 16 км. Това се трансформира в следващия огромен проблем на Столичната община след ремонта на ул. " Граф Игнатиев ".

Поръчката за ремонта на трамвайното трасе беше извоювана от " ВДХ " АД, както е новото име на " Водстрой 98 ", която дълго време в общественото пространство бе свързвана с Делян Пеевски, само че по-късно бе купена от притежателя на " Хидрострой " Велико Желев.

Ако Върховният административен съд удостовери дефинитивно решението, парите за ремонта би трябвало да бъдат платени от данъкоплатците, вместо да бъдат вложени да вземем за пример в възобновяване на тротоарите.
Любопитното е, че Софийска градска прокуратура не изпраща представител по делото, макар огромния финансов интерес и не дава мнение по проблема.
Столичната община е известена за глобата в средата на юни 2021 година. Има две огромни нарушавания, които компрометират цялата процедура - противозаконна методика за оценка на офертите и нелегално отхвърлен участник в търга.

Нарушенията в процедурата

Столичната община е позволила прекомерно неразбираеми критерии на състезанието в частта за организация и за качествено осъществяване на строителството.
" Методиката е неразбираема и объркваща, вследствие на което участниците не разполагат с задоволително информация за оценката на офертите си ", се споделя в решението на управителния орган на европрограмата. Участниците са лишени от информация какво наличие би трябвало да има техническото предложение, с цел да получат съответния оптимален брой точки.

В конкурсната процедура са въведени условия, които " основават условия за неравно отнасяне на участниците, както и неизясненост по отношение на метода на подготовка на техническите им оферти ", установи съдът.

Втората причина за глобата е нелегално отстраненият участник в търга обединяване " Геострой-Юнайтид Груп-Трансремонтрстрой ".

Съдът възприема изцяло всички причини на управителния орган, който реализира контрола върху потреблението на европейското финансиране.

По отношение на методиката се споделя, че нарушаванията са основни, тъй като неразбираемият метод на оценяване основава предпоставки за неравно отнасяне на участниците.

За отстранения участникът съдът споделя, че погрешно конкурсната комисия е сметнала една от компаниите в обединяването като подизпълнител. В случая става дума за равносилен участник в обединяването, който добавя неговия потенциал за осъществяване на задачата. Въпреки това обединяването е отстранено от състезанието.

Ремонтът на " Петицата " закъснява

Това е следващият удар върху дълго упования план за реконструкцията на трамвайното трасе до кв. " Княжево ", което включва и създаване на линеен парк сред пл. " Македония " и " Руски монумент ".

По проект секторът от Съдебната палата до пазара на " Красно село " трябваше да бъде пуснат при започване на април, само че това не се случи. Дълго време сред спирките " Пирогов ", " Иван Гешов ", " Лагера " и " Хиподрума " не се работеше по неразбираеми аргументи. Неотдавна от Столична община признаха, че ремонтът закъснява и дадоха обещание до края на май първият стадий до трамвайно ухо " Бъкстон " да завърши. https://www.mediapool.bg/do-kraya-na-mai-tramvai-5-shte-varvi-otnovo-ot-sadebnata-palata-do-uho-bakston-news334276.html

Живеещите в региона обаче са скептични, тъй като на обособени места по сектора към момента не са сложени релсите. Не са инсталирани и пилоните за електроснабдяването. Самото слагане на жиците, съгласно специалисти, ще отнеме минимум месец, а по-късно най-малко още седмица ще е нужно да бъдат направени тествания. Оптимистичният вид съгласно специалисти е първият стадий да завърши при започване на септември.

След това би трябвало да стартира вторият стадий от ремонта - от трамвайно ухо " Бъкстон " до кв. " Княжево ". По проект той би трябвало да завърши до 10 април 2023 година.

Финансирането на трамвайното трасе е от оперативната стратегия " Региони в напредък ". Той е част от по-мащабен план за интегриран градски превоз в София за 125 млн. лева Сумата включва с изключение на ремонта на трасето на трамвай №5 и закупуването с 44.8 млн. лева на 13 нови трамвайни мотриси, които да обслужват линията, както и надграждане на интелигентната система за ръководство на трафика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР