Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 80 000

...
Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 80 000
Коментари Харесай

Пострадала в зловещ инцидент осъди София за 80 000 лева

Столичната община е наказана да заплати обезщетение от 80 000 лв. на жена, която преди 6 години е претърпяла злокобен случай - тролей премазал краката ѝ, откакто се спънала в дупка на тротоара в опит да го догони на спирка в центъра на града.

Това излиза наяве от решение на Софийския градски съд (СГС), където дамата е завела непълен иск против общината за 44 900 лв. – втората част от претендираните от нея общо 80 000 лв. за неимуществени вреди от случая, написа lex.bg. Преди две години съдът е присъдил на потърпевшата първата част от желаното обезщетение от 35 100 лв. и по този начин общата сума, която общината е наказана да заплати става 80 000 лв..

 
София не за първи път е осъждана поради неприятната инфраструктура, която се случва да нарани и осакати хората.

Инцидентът с тролея е от 2018 година, когато дамата пресякла кръстовището на бул. " Васил Левски " и ул. " Граф Игнатиев " и се затичала, с цел да хване идващия на спирката тролей №5. Но не видяла дупка на тротоара и паднала. Част от тялото ѝ било на тротоара, само че краката ѝ останали на пътното платно и преминаващият около нея тролей ги премазал.

В резултат от това получила счупвания и размачквания на лявата подбедрица и на ходилата на двата крайници. Последвали 13 интервенции, съпроводени със мощни болки, като лекуването ѝ не е завършило и предстоят още, а настрана се нуждае от дейна рехабилитация, в това число във връзка с остатъчните груби белези.

В исковата си молба тя написа, че с изключение на физическите контузии, след случая изпитва смут от мрачно, има възприятието, че я връхлита тролей, постоянно сменя настроението си, сънува кошмари и се опасява да се движи сама. Постоянно в съзнанието ѝ проблясвали ярки мемоари за случилото се.

 
Според нея общината носи отговорност за породените ѝ вреди, тъй като е длъжна да поддържа пътищата и тротоарите в положение, което да не основава заплаха за живота и здравето на хората.

В решението си арбитър Божана Желязкова от градския съд написа, че от събраните доказателства и заключението на съдебномедицинската експертиза се открива, че все още възобновяване на дамата не е завършило и ѝ предстоят още интервенции.

Освен това общината е наказана да заплати на потърпевшата и над 3700 лв. обезщетение за разноските по лекуването досега, както и близо 10 000 лв. разходи по делото. Решението обаче не е дефинитивно и може да бъде обжалвано от общината пред Софийския апелативен съд.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР