Столичната община да задейства на по-ранни етапи сегашните си и

...
Столичната община да задейства на по-ранни етапи сегашните си и
Коментари Харесай

Безплатен вместо зелен билет при мръсен въздух в София иска Борис Бонев

Столичната община да задейства на по-ранни стадии сегашните си и спомагателни ограничения при замърсяване на въздуха в София, самите наднормени равнища да бъдат прецизирани и да се наблюдават фините прахови частици с по-малък размер от в този момент следения, предлага самостоятелният общински консултант Борис Бонев. Той е внесъл отчет с аргументация на предложенията си, които плануват и въвеждане на безвъзмезден градски превоз при наднормено запрашаване, при което сега Столичната община пуска зелен билет за един лев за целия ден и всички линии на градския превоз.

Според Бонев сегашните ограничения на общината не са ефикасни и не подхождат на упованията на жителите за справяне с казуса с мръсния въздух. Освен това се вземат поради единствено фините прахови частици с размер 10 микрона (ФПЧ10), само че не и тези от 2.5 микрона (ФПЧ2.5), които също водят до редица болести.

" Всеобщото мнение е, че Столичната община би могла да бъде доста по-активна в използването на повече и по-конкретни ограничения, които в рационални периоди да дадат позитивен за качествотона атмосферния въздух резултат ", счита общинският консултант.

В момента стадиите за предприемане на ограничения от страна на Столична община са четири и се надграждат след всеки диапазон с наднормени равнища на ФПЧ10. При равнища до 50 мг/куб. м кметството не подхваща нищо, тъй като се смята, че всичко е в нормите. В диапазона сред 51 и 150 мг следват предизвестия за замърсен въздух и апели към хората да не употребяват коли и да не употребяват твърдо гориво за отопление които нормално остават без отзвук, и би трябвало да стартира в допълнение миене на улиците. В равнището сред 151 и 200 мг се прибавя безплатното прилагане на буферните паркинги на метрото, а над 200 мг към този момент се афишира зеленият билет за градския превоз, не разрешава се паркирането в синя и зелена зона и се затварят за придвижване избрани улици.

Бонев предлага въвеждането на междинни диапазони с съответни равнища за двата типа фини прахови частици, по-ранно задействане на ограниченията и въвеждане на спомагателни такива.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР