Столичната градска библиотека да открие свой филиал в район Овча

...
Столичната градска библиотека да открие свой филиал в район Овча
Коментари Харесай

Столична библиотека открива филиал в район Овча Купел“

Столичната градска библиотека да открие собствен филиал в регион " Овча купел " - това оферират зам.-кметовете Мирослав Боршош и Дончо Барбалов в отчет до СОС. Инициативата е в осъществяване на Стратегията за развиване на културата в София 2013-2023 година, която включва основаване на нови интерактивни просветителни места и стратегии за жителите. На 16 декември Столичният общински съвет ще прегледа предлагането, което беше единомислещо утвърдено от непрекъснатата комисия по обучение и просвета.

" В пандемичната 2021 година с изключение на 70-те хиляди непрекъснати читатели на Градска библиотека, имаме още 15 000 нови клиенти ", съобщи шефът на библиотеката Юлия Цинзова, която е основател на концепцията за нов филиал в " Овча купел ". Столична библиотека разполага с неповторими книжни и цифрови запаси, артикули и услуги. През последните години тя разкрива нови арт-пространства, цифрови центрове, лаборатории и платформи. Към момента културният институт развива активност и в своите филиали в регионите " Студентски ", " Сердика " и " Люлин ". Редица начинания, като " Зелени библиотеки ", се осъществят през топлите месеци в парковете на София и Витоша, както и от мобилната библиотека - Библиобус.
 С над 36 млн. лева купуват преносими компютри, само че и книги за учебните заведения
С над 36 млн. лева купуват преносими компютри, само че и книги за учебните заведения

Отпускат се и близо 840 000 лева за създаване на 7 детски градини и ремонт на гимназия

Помещението, в което ще се обитава новия филиал е предоставено от районното кметство и се намира в бл. 415 в жк. " Овча купел 1 ". Вече има план за възобновяване и съоръжение на библиотеката, в която жителите от региона ще получат достъп до цялата съкровищница, с която разполага Градската библиотека. Ще се открият нови благоприятни условия за обогатяване на културния календар в региона с разнообразни начинания. Читателите ще могат да декларират и онлайн книги от фонда на Столична библиотека, да се възползват от безвъзмезден достъп до просветителната платформа " Уча се ", посредством абонамент за филиал " Овча купел ".

За децата са планувани интензивности, съобразени с възрастовите групи, ползите, образователния развой и ваканциите , като работилница за начална цифрова просветеност, уъркшоп 3D технологии, просветителни стратегии за историята и културата на София, срещи със модерни български детски създатели, арт-ателие и комикс студио, читателски клуб, изложения, рецитали, министър председатели на книги и доста други събития, които обичайно са част от календара на Столична библиотека.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР