Столичната галерия Графикарт (ул. Златовръх 50, ж.к. Лозенец) е домакин

...
Столичната галерия Графикарт (ул. Златовръх 50, ж.к. Лозенец) е домакин
Коментари Харесай

Ретро-секцио 30 ни въвежда в света на Станислав Божанков

Столичната изложба " Графикарт " (ул. " Златовръх " 50, ж.к. " Лозенец " ) е хазаин на първата независима галерия на Станислав Божанков в София. Откриването е на 7 февруари с вернисаж от 17 до 20 ч. Досега графикът не е излагал свои произведения в столицата, без значение че е взел участие в над 400 изложения в Съединени американски щати, Китай, Европа и така нататък Експозицията " Ретро-секцио 30 " ще може да бъде забелязана до 3 март в арт салона, където феновете на графичното изкуство ще могат да се насладят на неговото творчество, извънредно добре познато по света, за разлика от България.
Достатъчно ли са 30 години, с цел да схванеш корените си и да се свържеш с тях? Това е " търсенето ", което преди 30 години Станислав Божанков е почнал... В изложбата " Ретро-секцио 30 " ще забележим родовите, личностните и историческите тематики, които вълнуват създателя. Той самият споделя, че с помощта на студентството в Краков, Полша, е схванал, че няма по какъв начин да се впише в света на изкуството, в случай че не се обърне към своите " балкански корени ". Личното ДНК, както той се показва, се демонстрира посредством схващане на архетипите, търсене на отговори в наследството на траките, връзките с Византия, че даже и в отпечатъка на неолитната епоха по българските земи. Творбите му носят символиката на предишното и кодират знаците на себепознанието и търсенето му. Потъваме в изследователска активност, която те кара да се замислиш за личното си родово начало, да търсиш артефактите към душата си, показват от галерията.
Станислав Божанков, Снимки Личен списък
Станислав Божанков е роден в Кюстендил през 1966 година Има магистърска степен в региона на графиката от Академията за изящни изкуства " Ян Матейко " в Краков, Полша, в студиото на проф. Анджей Пийч. Работи живопис, рисунка и графика. Носител е на 25 интернационалните и национални награди, оценки и дипломи. Има работи в над 40 обществени сбирки и музея у нас и в чужбина.
" Царските двери на смисъла " - концептуална изложба-инсталация на Станислав Божанков с еко и духовни послания, която бе открита през април 2022 година в недостроената част на ХГ " Владимир Димитров - Майстора " в Кюстендил, бе показана в ДУМА, а художникът описа за концепцията в особено изявление за вестника. Няколко месеца по-късно авторитетното списание за изкуство " Art Market Magazine " му оповестява, че експозицията му е била включена в " Gold List - Top Contemporary Artists of Today ", първокласно албумно (годишно) издание-селекция на сп. " Art Market Magazine ", за 2022 година Тази селекция е със статут на премия и има своя висок авторитет в света на изкуството. 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР