Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) трябва да изплати на

...
Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) трябва да изплати на
Коментари Харесай

Фоторепортерът Веселин Боришев осъди МВР за незаконен арест |

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) би трябвало да изплати на фоторепортера Веселин Боришев 3500 лв. обезщетение за претърпени вреди в резултат на противозаконен арест. Това излиза наяве от решение № 7827 на Административен съд - София-град от 22 декември 2021 година

Делото бе заведено от известния фоторепортер посредством юриста му Николай Хаджигенов.

Искът против Столична дирекция на вътрешните работи бе за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 20 000,00лв. и е отчасти задоволен за нанесени вреди от незаконосъобразното задържане под стража със Заповед №225-зз-1573/13.09.2019г., издадена от полицейски орган при Първо РПУ.

Вписаното в заповедта съображение е комунистическият Указ за битка с дребното безчинство от 1963 година Още на идващият ден след задържането на Боришев, с решение от 14.09.2019 година на Софийския областен съд той е приет за невиновен да е направил демонстрация на дребно безчинство.

" Задържането било оповестено в уеб страницата ПИК, където било посочено, че бил пийнал, обиждал служителите на реда и прочие Тази информация към момента е налична и се открива посредством търсачката Google. В резултат от задържането репутацията му на почтен човек и експерт е ликвидирана, държан е с белезници. Претърпял унижения, болки и премеждия, които прави оценка в размер на исковата сума ", написа в правосъдното решение.

Според Административен съд - София-град несъмнено е открито, че Боришев е бил задържан и че е претърпял вреди вследствие на анулираната заповед.

" Съдът приема, че от задържането въз основа на анулираната заповед, ищецът е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в претърпян физически и прочувствен стрес и дискомфорт по време на самото задържане в 01 районно управление (на МВР) – Столична дирекция на вътрешните работи. По принцип самото естество на задържането на разположение в отделение на Министерство на вътрешните работи, за определяне на възможна съпричастност към несъмнено непозволено действие, разумно предизвиква на арестувания стрес и дискомфорт. Неизбежно всеки арестуван търпи нормалните неимуществени вреди, които закономерно са в причинна връзка със задържането. Самият факт на лишаването на лицето от правото на свободно напредване допуска отрицателно отражение върху психическото му положение ", показва в решението си арбитър Ирина Кюртева.

Според решението на АССГ Боришев е бил лишен от редица права, като право на независимост, правото на персонален живот и цялост, като вредите се показват в премеждия, на които той се базира и неизбежно е търпял.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР