Столичната библиотека отваря врати за ученици в кампания за повишаване

...
Столичната библиотека отваря врати за ученици в кампания за повишаване
Коментари Харесай

С изложбата Аз - Багряна Столичната библиотека отбелязва 125 години от рождението на голямата поетеса

Столичната библиотека отваря порти за възпитаници в акция за повишение на грамотността през април и май. Като част от самодейността през днешния ден в централното предверие на библиотеката беше открита изложбата „ Аз - Багряна “ . Експозицията е във връзка 125 години от рождението на огромната поетеса и представя много фотоси и документи, споделя кураторът Ана Атанасова:

" Специално за тази галерия акцентът е " Моята София ", тъй като Багряна е софиянка. И в нашата библиотека, несъмнено като столична библиотека, взехме решение да сложим един дребен акцент за творчеството на Багряна за София. Тя има 4 стихотворения за родния си град, само че, несъмнено, има и други - отдадени на Витоша, на Бояна. 
Иначе сме показали творчеството на Багряна, ние разполагаме с някои нейни първи издания. Разбира се, това е една доста дребна част от фонда, който ние имаме като книги на Багряна.  Тя е писала и много детски стихотворения, първата й стихосбирка за деца " Търкулната годинка " е издадена през 1931 година. Иначе тя има доста изявления в списание " Детска наслада ".
Представили сме книги, които ние имаме с подписи.  Тя е подписала и една книга " Госпожата " -  единствената пиеса, която тя написа дружно с Матей Вълев през 1938 година. Пиесата няма триумф, само че въпреки всичко е на Багряна.
Представили сме и преводи на стихове на Багряна  - на полски, украински, британски и така нататък По нейни текстове са написани доста песни, защото експертите споделят, че поезията й е с особена мелодика и ритмика и са доста подобаващи да бъде формирана мелодия по тях ".

В обособена витрина са изложени и някои персонални движимости на Багряна, добави Ана Атанасова: " Тя е имала обичан шал, който сме посочили, членската й карта в Съюза на българските писатели, бижута, които тя доста е харесвала, които са и дадени като подарък в Бразилия ".

 членската карта на Багряна в Съюз на българските журналисти
Изложбата, отдадена на Багряна, може да бъде прегледана до 30-ти април. Тя е част от акция, наречена  " На училище в Столичната библиотека ", която предлага на учениците от софийските учебни заведения голям брой начинания, измежду които срещи със модерни български създатели, изложби и ателиета. Те ще срещнат младите читатели  с новите технологии и процеса по дигитализиране на библиотечните фондове, като ги канят да бъдат и " Библиотекар за един ден ".

За акцията и експозицията, отдадена на Елисавета Багряна, споделя Светослава Кузманова  -  чуйте репортажа от звуковия файл. 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР