Столична община, университетски преподаватели, неправителствени организации и граждани обединяват усилия

...
Столична община, университетски преподаватели, неправителствени организации и граждани обединяват усилия
Коментари Харесай

Защо говорим отново за фашизъм? - II част

Столична община, академични преподаватели, неправителствени организации и жители сплотяват старания в противодействието на враждебното слово и антисемитизма.

Конференцията „ София споделя „ не “ на словото на омразата и екстремизма “, на която fakti.bg е медиен сътрудник, ще се организира на 15 февруари 2018 година от 9:30 до 18:00 ч. в Аулата на Софийски университет „ Св.Климент Охридски “. Събитието ще се състои две седмици откакто вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер връчи на премиера Бойко Борисов петиция с над 170 000 подписа, с която се упорства пред българската изпълнителна и локална власт да се спре демонстрацията на крайнодясното придвижване „ Луковмарш “.

Целта на Международния конгрес е да показва при започване на председателството на
България на Съвета на Европейски Съюз, че гражданското общество и локалната власт в столицата са единни във волята си да противодействат на словото на омразата, ксенофобията, расизма и екстремизма.

Конференцията ще състои в три елементи: политическа, гражданска и академична. Освен кмета на София госпожа Йорданка Фандъкова, присъединяване ще вземат и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, ръководителят на Организацията на евреите в България „ Шалом “ Александър Оскар, ръководител на Комисията по дискриминация Ана Джумалиева, заместник-министърът на образованието Деница Сачева, както и изтъкнати интелектуалци, политици, преподаватели, публицисти, общностни водачи и кметове на
европейски градове. Всички те ще споделят своя опит и хрумвания в противодействието против словото на омразата и екстремизма.

Специален посетител на форума е господин Андреас Холщайн, кмет на немския град Алтена, който в края на 2017 година бе атакуван в сладкарница заради своите позиции в поддръжка на търсещите леговище и бежанците.

За организацията и замисъла на форума разговаряхме с журналиста и създател на "Маргиналия " Юлиана Методиева и политолога проф. Антоний Тодоров (Част II): Част I виж тук

Темата, по която проф. Тодоров ще приказва е "Радикална народна власт или тоталитарна народна власт ", каква е българската народна власт през днешния ден?

А. Т. : Смятам да приказвам по какъв начин с демократични принадлежности може да се злоупотребява от тези, които унищожават демокрацията. В случая тези неофашистки придвижвания. Действителният проблем са референциите към едно фашистко минало. Как механизмите на нашата представителна демократична народна власт могат да бъдат употребявани за недемократични цели.

Може ли от всяка една позиция да се създаде някаква прекаленост или екстремизъм. Оказва се, че и от демократичната, толерантна позиция може да се създаде прекаленост. Тази, която споделя „ всичко е разрешено “, тази, която релативизира напълно всичко казано, всяка идеология и процедура. Плурализъм споделят – всеки има правото да споделя всичко и оттова – да прави всичко. Включително тези, които ще унищожават самите основи на демокрацията. И тук има прекаленост, против която би трябвало да се надигат гласове.

В момента същинската прекаленост, която мен ме тормози, е надигащата се фашистка вълна, която върви дружно с една ултраконсервативна вълна.

Нашата народна власт е олигархична. Демокрация, в която олигархични елити се състезават пред очите на една аудитория за това да управляват властта. Все още сме много надалеч от народовластието. Това не е само български феномен.

Колкото и да е лимитирана нашата народна власт, учредена на гражданските права и свободи, на конституционния ред и парламентаризма, може доста елементарно да бъде провалена. Да бъде превърната в властническа и оттова в тоталитарна под формата на най-различни планове, да вземем за пример за въвеждане на президентска република, където да има мощна фигурна, която да взема решение еднолично. Може би желаеме да бъдем като турската република, като съветската федерация или като Полша или като Унгария?

Защо около национализма "мръсна " дума стана и "патриотизмът "?

А. Т. : Национализмът е идеология, която е била прогресивна при започване на 19 век, само че от края на 19 век е реакционна. В края на века национализмът стартира да изключва другите и ни докара двете международни войни.

Злоупотребата пък с понятието „ национализъм “ е чудовищна. Тези псевдопатриоти, които се бият в гърдите и се гордеят със славното минало. За славното минало нито един от нас няма никакъв принос. Можем да имаме принос за бъдещето. За мен патриотът е този, който счита, че родината му има положително бъдеще и това, което прави през днешния ден ще го води някъде за в бъдеще. Там би трябвало да спорят патриотите, другото е театрална режисура, в която се пробват да ни пробутват „ неоспорими полезности “. Например да видиш Васил Левски в комбиниране с пречупен кръст е безусловно скандално. Той несъмнено се е обърнал 100 пъти в гроба му, в случай че и да го забравихме, заринахме и по този начин и не намерихме с нашия национализъм.

Какво прави Христо Ботев като емблема на придвижвания, които са неофашистки? Възмутително е. Един вселенски анархист – това е същинският Ботев.

Има ли почва в обществото ни за развиване на фашистката концепция?

А.Т. : Има и такава удобна среда. Въпросът е дали да не се захванем като един народен план да поработим върху тази удобна среда. Да се опитаме да я ограничим, да предложим други модели. Представям си доста младежи, които са фрустрирани, недоволни от всичко, от неналичието на народна власт, че нямат кой знае каква вероятност да се развият професионално, житейски, даже сегрегирани.

Някой би трябвало систематично и през цялото време да им изяснява, че решението на това неодобрение не е в национализма, екстремизма, фашизма. Няма там излаз. Там е задънена улица. Там нещата стават доста по-лоши, в сравнение с даже те ги изживяват, че са. Но, несъмнено, това значи и да им се даде друга вероятност.

Ю.М. : Аз желая да прибавя, че нашето общество е формирано от доста друго малцинства и те са пострадалите на въпросния националпопулизъм. Тези цели на националистите се намират измежду турците, измежду евреите, измежду ромите, хомосексуалистите. Това, което в последно време изостри словото на омразата, е тематиката за бежанците. Тези придвижвания имат за цел да създадат етнически чиста България. Това към този момент е чисто определение за фашизъм.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР