Столична община трябва да бъде осъдена, за да предприеме изобщо

...
Столична община трябва да бъде осъдена, за да предприеме изобщо
Коментари Харесай

Отложиха дело срещу Столична община заради мръсния въздух

Столична община би трябвало да бъде наказана , с цел да предприеме въобще някакви ограничения за замърсяването на въздуха и да престане на позволява нарушавания.

В това са уверени от гражданската организация " Група за чист въздух ", която преди две години заведе дело против Столичната община. Днешното правосъдно съвещание беше отсрочено обаче от съда за 20 май.

" С последното си мнение по делото Столичната община се пробва да покаже на съда, че е свършила доста във връзка с качеството на въздуха през годините ", показват от " Група за чист въздух ".

В обединяването влизат " Спаси София ", " За Земята - Достъп до правораздаване ", Асоциация " Диабет вид 2 ", " Център за самостоятелен живот " и юристите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Те обаче са безапелационни, че се залага на количеството на ограниченията за сметка на тяхното качество. Според тях липсват ограничения за двата съществени източника на замърсяването - превоза и битовото отопление с твърди горива.
 Тръгна дело против Столичната община за мръсния въздух
Тръгна дело против Столичната община за мръсния въздух

То беше входирано преди две години

Сред главните обвинявания са, че с метода си на ръководство общината не е предотвратила високите равнища на замърсяване с фини прахови частици , не извършва задължението си за правилно информиране на жителите за равнищата на замърсяване и не подхваща съответни ограничения за справяне с казуса.

Периодът на гражданския иск е от 1 януари 2015 година до датата на завеждане на делото - 9 май 2017 година Това е интервалът, в който Столична община не е имала стратегия за качеството на атмосферния въздух , а са открити нарушавания на стандартите на атмосферния въздух.

На въпрос на news.bg какво се чака да се случи по време на днешното правосъдно съвещание, юрист Александър Коджабашев означи, че задачата е да бъде открито, че Столична община е в нарушаване на европейските и български правила за качеството на атмосферния въздух. Той изясни, че груповият иск е формиран от неправителствени организации по запазване на околната среда, физически лица и опазването на човешките права.
 Съдят Столичната община за сериозното замърсяване на въздуха
Съдят Столичната община за сериозното замърсяване на въздуха

София била ръководена 2 години без тактика за качеството на въздуха

Ключово в делото, съгласно Коджабашев, е Столична община да бъде наказана и да предприеме ограничения за възстановяване качеството на амосферния въздух. Според сдруженията даже и при съществуване на дефинирани ограничения на общината за битка с мръсния въздух, това няма да докара до възстановяване качеството на въздуха. Няма даже статистика, с които да се замери дали трафикът на коли е намалял с разширението на метрото.

От сдруженията желаят да се вземат и ограничения за бистрота.

Коджабашев изрази мнение, че Столична община бави ограниченията за въвеждането на по този начин наречените ниско емисионни зони в града.
 Делото за мръсния софийски въздух влиза в съда
Делото за мръсния софийски въздух влиза в съда

" Група за чист въздух " провежда акция за събиране на пари

Като вероятни решения на казуса от " Група за чист въздух " показват обновяването на паркови пространства в централните градски елементи и правенето на планове за повишение енергийната успеваемост на общински здания.

От обединяването на неправителствени организации признават, че след подаването на груповия иск през май 2017 година общината е инициирала някои ограничения , като пускане на стратегиите за замяна на неефективни уреди за отопление на дърва и твърдо гориво. Те обаче не са задоволителни съгласно тях.
 Между 14 и 18 хиляди българи умират годишно поради мръсния въздух
Между 14 и 18 хиляди българи умират годишно поради мръсния въздух

Над 97% от българите са изложени на замърсяване с ФПЧ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР