Столична община трябва да бъде много по-активна в решаването на

...
Столична община трябва да бъде много по-активна в решаването на
Коментари Харесай

Таков: Столична община трябва да е много по-активна в решаването на проблемите в града - Общество

Столична община би трябвало да бъде доста по-активна в решаването на проблемите в града, провокирани от инфлацията и от сериозния растеж на цените.

Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков в изявлението си при започване на днешната сесия. Той добави, че Столична община има огромна отговорност в тази посока, а досега по-скоро тича след събитията. 

" Някои от тези проблеми Столична община даже сама основава. Говоря съответно за увеличената цена за пътешестване с градския превоз на най-уязвимите групи – учениците - от 9 на 20 лв. - и на пенсионерите, разяснява Иван Таков. - Вече е ясно, че ни предстоят нови предварителни парламентарни избори, икономическата рецесия се задълбочава - инфлация, растеж на цените... В това отношение обвързване на Столична община е да бъде самодейна и да намира решения, с които да облекчава жителите, да им оказва помощ ".

Иван Таков напомни, че общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " внесоха преди няколко дни отчет с оферти за промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община. " Предложенията ни в него са свързани с коригиране на несправедливостта във връзка с най-уязвимите групи. До внасянето за гласоподаване на този отчет на сесия на СОС обаче несъмнено ще минат два месеца, като виждам темповете, с които се случват нещата, разяснява той. - Затова Столична община е длъжна да намерения по какъв начин да компенсира учениците през това време ".

Председателят на Българска социалистическа партия - София уточни още един проблем, който назрява и ще би трябвало Столична община да откри решение. " Говоря за цените за столово хранене на учениците. Забелязваме доста сериозен растеж и там през последните няколко месеца - от 2,50 лева цената към този момент отива към 4,00 лева, а тук-там слушам, че стига и до 5 лева, сподели Иван Таков. - Сега е времето да помислим за способи, с които да компенсираме тази разлика. Столична община е длъжна да бъде самодейна и от този миг да стартира да търси разновидности за решение, а не да чакаме обстановката да стане непоносима за жителите и тогава ние под напън да се оправяме със обстановката ".

Иван Таков добави, че сходна е обстановката и с детските кухни. " Там също стремително се подвигат цените. Разбира се, при детските кухни има и други проблеми, за които занапред ще търсим решения през промени в Наредбата, разяснява той. - Истината е, че Столична община към този миг не е задоволително дейна по проблемите, които са провокирани от икономическата рецесия. И би трябвало да си признаем тази уязвимост. За да може час по-скоро да се оправим с нея. Столична община би трябвало да бъде самодейна и да търси благоприятни условия и през страната, и по разнообразни стратегии, и по всевъзможни други способи да обезпечава помощ, изключително за най-уязвимите обществени групи в София. В тази тежка рецесия не можем да си позволим събитията да ни изпреварват, да ни изненадват и по-късно да се чудим какво става и по какъв начин да се оправяме. Защото в такива обстановки доста постоянно Столична община с решенията си основава нови проблеми като трансферира финансовата тежест върху жителите ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР