Столична община от няколко години не е получавала изравнителна субсидия

...
Столична община от няколко години не е получавала изравнителна субсидия
Коментари Харесай

Под 4% от изравнителната субсидия ще получи София от актуализирания бюджет |

Столична община от няколко години не е получавала изравнителна дотация от страната. От обновения бюджет в този момент София ще получи под 4% от плануваните средства от изравнителната дотация. Общият принос на софиянци към държавния бюджет е над 9 милиарда лева годишно, или 40% от данъчните доходи в страната, от които в София се връщат едвам 7%. 

Това сподели кметът Йорданка Фандъкова, която взе участие в Годишната среща на локалните управляващи на НСОРБ. 

Средствата и в държавния, и в общинските бюджети се генерират от жителите, които заплащат налози и такси, и е обикновено те да се връщат при хората под формата на услуги и осъществени планове, добави тя. 

„ По мое гледище и с поддръжката на КНСБ в предложенията за актуализация на държавния бюджет бяха заложени средства за поддръжка на автобусния превоз, който е измежду най-сериозно потърпевшите от КОВИД рестриктивните мерки. Градският превоз във всички огромни градове претърпя съществени загуби, които би трябвало да бъдат обезщетени. Затова е доста значим методът, по който ще бъдат разпределени заложените в актуализацията 40 млн. лева за поддръжка на автобусния превоз. Нашето гледище е по-голяма част от тях да бъдат ориентирани към градския превоз на общините “, разяснява Фандъкова. Тя уточни, че на фона на диалозите за зелената договорка и реализиране на високи цели за понижаване на излъчванията е необяснимо за какво няма планувани обезщетения за електротранспорта - метро, трамваи и тролейбуси, който в този момент наново понася вреди от покачващите се цени на електрическата сила.

Кметът Фандъкова подсети, че държавното управление към момента не е внесло в Европейската комисия Плана за възобновяване и резистентност, по който се плануват вложения в страната от над 12 милиарда лева Тя подсети, че служебният вицепремиер по европейските средства е понижил парите – от планувани 5% в миналата версия, в този момент те са под 3% от всички средства за страната. „ Апелирам за взаимност и поддръжка на всички общини, с цел да има равнопоставеност, а не да се прави политика като се настройват едни общини против други. В момента огромните градове са донор на държавния бюджет и този въпрос може да се позволи единствено с използване на правилата на децентрализацията “, акцентира Фандъкова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР