Столична община не е успяла да събере почти 450 милиона

...
Столична община не е успяла да събере почти 450 милиона
Коментари Харесай

Столичната община не е събрала почти 450 млн. лв. от данъци и такси

Столична община не е съумяла да събере съвсем 450 милиона лв. от налози и такси към края на 2021 година, заяви общинският консултант от “Демократична България” Бойко Димитров.

Към 31 декември 2021 година Столична община има вземания за 449 672 110.82 лева, като година по-рано те са били с към 50 милиона лв. по-малко. Също по този начин към 50 милиона лв. са с изтекла отминалост. Вземанията с изтичаща отминалост са за 45 милиона лв..

„ Това се един големи суми, и в случай че някаква част от тях бъде събрана, ще има задоволително средства за поддръжка на тротоари, ремонт и създаване на детски и спортни площадки и на квартални улици “, разяснява Димитров.

Фирми дължат на общината 171 милиона лв. за такса битови боклуци. Сумата е повишена с 16 млн. лева единствено за една година.

„ Проблемът с незадоволителната събираемост е тематика, която повдигам от повече от 4 години. Ще продължа да изисквам информация за тези вземания в границите на сегашния мандат “, прибавя той.

Ежегодно общината събира към 75% от налозите, а към 10%, или към 40 милиона лв., всяка година се губят заради изтекла отминалост. Бойко Димитров счита да предложи ограничения, с цел да не бъдат ощетявани съзнателните данъкоплатци, които по негова оценка са над 90% от софиянци.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР