Столичен автотранспорт“ заложи над 100 автобуса заради заем, който не

...
Столичен автотранспорт“ заложи над 100 автобуса заради заем, който не
Коментари Харесай

„Столичен автотранспорт“ ще заложи 103 автобуса заради необслужван заем

„ Столичен автотранспорт “ заложи над 100 рейса поради заем, който не може да обслужва. На днешното си съвещание Столичният общински съвет даде позволение на сдружението да преструктурира лизингов контракт за машини, облу. Общинските съветници гласоподаваха и за слагане на спомагателни навеси на спирки в няколко квартала.

Друго решене от днешното съвещание даде позволение на „ Метрополитен “ да стартира работа по новаторски план за усъвършенстване на горивния развой на газовите котли в депото в кв. Обеля. И още – Столична община даде на страната парцел, на които ще бъде издигната Националната детска болница.
Заложените рейсове
Докладът, въз основата на който „ Столичен автотранспорт “ ще заложи част от рейсовете си, тъй като не може да обслужва контракта с „ ОПТ Лизинг “ ЕООД, бе признат с 40 гласа „ за “, като срещу и въздържали се нямаше. Гласуването мина и без диспути по точката.

Същинските разисквания се състояха при гледането на отчета в Комисия по превоз в понеделник. Тогава стана ясно, че общинското сдружение ще заложи не 110 рейса, а 103. Вноските по контракта ще бъдат разсрочени за период от 2 години. Това се постанова поради просрочени отговорности в размер на 2.5 млн. лева единствено през последните 4 месеца.
Навесите по спирките
Ще бъдат реновирани няколко спирки в столицата, които са благосъстоятелност на „ Център за градска подвижност “. Първоначалният отчет предвиждаше на 65 спирки да бъдат сложени навеси. Те са в кварталите „ Триадица " (4 бр.), „ Студентски " (3 бр.), „ Слатина “ (1 бр.), „ Сердика “ (3 бр.), „ Подуяне “ (7 бр.), „ Панчарево " (1 бр.), „ Овча купел “ (6 бр.), „ Оборище “ (I бр.), „ Нови Искър “ (2 бр.), „ Надежда “ (2 бр.), Младост " (10 бр.), „ Люлин " (8 бр.), „ Лозенец “ (1 бр.), „ Кремиковци “ (4 бр.), „ Красно село “(3 бр.), „ Искър “ (2 бр.), „ Илинден " (I бр.), „ Възраждане “ (1 бр.), „ Връбница “ (1 бр.), „ Витоша “ (2 бр.) и„ Банкя " (2 бр.).

В зала обаче бе направено предложение за изменение, като бяха добавени и още спирки в кварталите „ Витоша “ и „ Панчарево “. Също по този начин по предложфение на Карлос Контрера (ВМРО) ще бъде изработен разбор за положението на всички над 2 хиляди спирки в столицата.

Част от тях не дават отговор на каквито и да е естествени човешки стандарти. Други са с отпаднала функционалност, а трети са станали по-натоварени “, разяснява Контрера.

Независимият Борис Бонев подчертава върху неналичието на планиран бюджет в отчета и изиска на последващо съвещание на Комисията по превоз „ Центъра за градска подвижност “ да показа първична оценка за средствата, които ще са нужни.

Това няма да е дребен разход и най-вероятно ще се мери в милиони. Редно е да знаем какъв брой тъкмо “, разяснява Бонев.

Докладът бе признат с 42 гласа „ за “, а срещу и въздържали се нямаше.
Иновативната горивна система на „ Метрополитен “
СОС прегледа и отчет за предоставяне на единодушие на „ Метрополитен “ ЕАД да разходва лични доходи за осъществяване на план усъвършенстване горивния развой на газовите котли в депото в кв. Обеля посредством преустройството им за потребление и на водород. Инвестицията се прави оценка на 2.8 млн. лева Докладът планува реализатори на усъвършенстването на котлите да бъдат определени посредством процедура по Закон за обществените поръчки, а средствата „ Метрополитен “ да обезпечи посредством заеми или личен бюджет.

Депото е издигнато преди 25 години и инсталираните в него котли се нуждаят от настоящи поправки, а за отоплението употребяват природен газ. Разходите на природен газ през есенно-зимния и пролетния интервал стигат границите на 250-400 хиляди лева месечно.

Водородната технология обаче провокира диспути в залата. Повечето общински съветници показаха терзания, че нововъведението не е несъмнено потвърдена. Бойко Димитров („ Демократична България “) разяснява, че отоплението с водород е едно от най-скъпите решения и ще е по-евтино потреблението на термопомпи.

Електролизата има смисъл, в случай че силата би трябвало да се съхранява. Това е най-скъпият вероятен вид за отопления “, уточни Димитров.

Независимият Борис Бонев добави, че специалисти, до които се е допитал също изричат подозрения за успеваемостта на плана.

Смесването на водород и природен газ е екзотично решение. Не е в този момент момента да рискуваме и то близо 3 млн. лева за технология, която не е потвърдила несъмнено своите преимущества “, уточни Бонев.

По думите му даже няма гаранция, че „ Метрополитен “ ще усъвършенства разноските си за отопление, и то при подобен метод, че да има спестявания, които да покрият инвестицията, която ще направи.

Изпълнителният шеф на „ Метрополитен “ Братоев внесе обяснение, че пилотно ще се създадат 1-2 модела, а едвам по-късно ще се пристъпи към цялостна рационализация. По думите му инвестицията ще се възвърне за 4 години и половина.

На крайник в зала бе направена смяна в отчета. Бе записано, че Столична община дава единодушие на „ Метрополитен “ да изразходва лични средства или паричен заем в размер на 2.8 млн. лева за план за преустрояване на газовите котли в депото за усъвършенстване на горивния развой, включително осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост и въвеждане на водород като различно гориво. Така точката допуска, че сдружението ще сложи и фотоволтаици на покрива.

Докладът бе признат с 44 гласа „ за “, нула – „ срещу “ и един въздържал се (Борис Бонев).
Теренът за Националната детска болница
Докладът бе импортиран от кмета Йорданка Фандъкова, като планува безплатно прекачване от Столична община на страната на правото на благосъстоятелност върху парцел – частна общинска благосъстоятелност в кв. „ Горна баня “, регион „ Овча купел “.

Припомняме, че парцелът ще се употребява за построяването на Национална детска болница.

Докладът бе признат единомислещо с 50 гласа „ за “.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинградски превоз Столичен общински съвет заем рейсове Метрополитен Център за градска подвижност Столичен автотранспорт национална детска болница терен ПоследниНай-четениТранспорт 40 „ Столичен автотранспорт “ ще заложи 103 рейса поради необслужван заем Индустрии 112 След края на държавния монопол: Заплита се галактическа конспирация за милиарди Екология 80 „ Хората са отговорни “: Какво споделят научните данни за изменението на климата? Компании 3299 Първа в света: Amazon изтри $1 трлн. пазарна капитализация Имоти 28480 Строителите пуснаха на пазара невъобразим брой жилища Компании 9562 Преди пазарния взлом Dronamics ще тества още едно българско летище Компании 5372 Фурор в енергетиката: Българска компания измежду 15-те най-големи в ЦИЕ Политика 4907 Русия глоби 15 български компании, измежду които ВМЗ и „ Арсенал “ Всички новиниОще от ТранспортВиж всичкиПреди пазарния взлом Dronamics ще тества още едно българско летищеГърция се отхвърля от приватизацията на порт АлександруполисБългария и Саудитска Арабия договориха директни полети
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР