"Столичен автотранспорт" купува газ от "Микс газ груп", като плаща

...
"Столичен автотранспорт" купува газ от "Микс газ груп", като плаща
Коментари Харесай

София купува скъп газ за автобусите си от посредник, който е бил офицер от СССР

"Столичен автотранспорт " купува газ от "Микс газ груп ", като заплаща и комисиона 7.50 евро на MWh. Договорът е подписан този февруари по процедура за договаряне без предварителна покана за присъединяване против 26.8 млн. лева за година. В същото време от ГЕРБ желаят пари от страната, с цел да покрият разноските за градски превоз.
През февруари кметът на София Йорданка Фандъкова на няколко пъти заплаши, че ще се стигне до разреждане на рейсовете на градския превоз, в случай че страната не субсидира общинските сдружения с над 170 млн. лева Една от аргументите за това по думите й бяха високите сметки за природен газ. Но се оказва, че до момента в който Фандъкова е давала тези обществени пояснения, " Столичен автотранспорт " е сключил противоречива договорка за още по-скъп газ, като дружно с това е почнал да заплаща и високи комисиони на медиатора при доставката.

Или казано по различен метод, вместо да се търсят стопански преференциални различни, общинското дружество е предпочело да направи ненужна договорка на по-неизгодна цена, като заплати и няколко милиона за " услугата " на особено определената за задачата компанията " Микс газ груп ", в чието ръководство е Андрей Владимирович Кристов. Според биографията му в уеб страницата на Балканско атонско придвижване, на което е създател, той е бил офицер в Съветската войска, има медали от министъра на защитата на Съюз на съветските социалистически републики и е награден с медал " Червена звезда " с декрет на президента на Съюз на съветските социалистически републики. Кристов има и дълга история в българския енергиен бранш, обвързвана с няколко абсурда.

за 45 млн. лева е подписан на 22 февруари - тъкмо два дни преди началото на войната на Русия в Украйна. Това обаче става с процедура за договаряне без предварителна покана. Тоест не с нормалните условия навън съревнование, където могат да се явят съперници, да оферират цени и да се избере най-хубавата, а посредством договорка на стоковата борса.
Реклама
Ситуацията ненапълно е сходна с описаната точно от ГЕРБ скица за доставката на различни на съветския газ количества, откакто " Газпром " едностранно диспутирам да извършва контракта си с " Булгаргаз ".. Но до момента в който в този случай може да се търси някакво опрощение във форсмажорната обстановка, а поръчката на държавната е още от идващия месец да стартира да си купува сама газа, в тази ситуация на Столичната община става дума за съзнателно включване на медиатор и отвод от по-изгодните цени на " Булгаргаз ".

В същото време частният транспортьор " МТК гроуп ", който обслужва няколко линии от градския превоз, купува природния газ от " Булгаргаз ".
Бонуси за медиатора и неразбираема цена
Общинската компания се е договорила за 180 хиляди мВтч природен газ за 12 месеца, като цената ще бъде друга за всеки месец и ще зависи от междинната стойност на нидерландския хъб TTF. Освен това за всеки мегават час " Столичен електротранспорт " се е съгласил да заплаща по 7.50 евро комисиона. Това прави 1.35 млн. евро, или близо 2.7 млн. лева за целия контракт.

В това съглашение и двата ценови параметъра са извънредно противоречиви и ощетяващи общината. На първо място, избирайки " Микс газ груп ", общината се е отказала от доставките на " Булгаргаз ", чиито цени са доста по-ниски от показателя на TTF. Освен това има и комисиона, каквато липсва при държавния снабдител.
Реклама
Стойността на целия контракт е лимитирана на 45 млн. лева без Данък добавена стойност, което значи междинна цена 250 лева./мВтч. За съпоставяне - в България цената на газа през миналите два месеца беше 113 и 142 лева, а TTF - 260 и 205 лева./мВтч.

Оттук елементарно може да се пресметне какъв брой повече е платил " Столичен автотранспорт ". За март декларираните количества са 16 122 мВтч и вместо по цена на " Булгаргаз ", да кажем, 120 лева./мВтч, защото транспортното сдружение не може да получи непосредствено контролираната цена, са били платени 260 лева./мВтч + 15 лева./мВтч комисиона. Или с по 155 лева./мВтч от горната страна. Това прави 2.5 млн. лева спомагателни разноски единствено за този месец. През април сумата е още 1.1 млн. лева (количествата са по-малки и разликата в цените на " Булгаргаз " и TTF е по-малка).

След прекъсването на съветския газ от началото на май тези разлики ще станат по-малки, само че е реалност, че през февруари, когато е сключван договорът с " Микс газ груп ", не е било известно, че ще се стигне до такава обстановка.

А в действителност обстановката може да се окаже още по-нелепа, защото по информация на " Капитал " от участници на газовия пазар " Микс газ груп " действително купува количествата газа за " Столичен автотранспорт " от " Булгаргаз " - през така наречен програмата за освобождение на количества и от борсови покупко-продажби.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Технологии 1 Политика 2 Икономика 3 Данъци и обезпечаване 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама Руската връзка
" Микс газ груп " е записана в края на 2020 година На 30 септември 2021 година е получила лиценз от КЕВР за търговията с природен газ. В ръководството ѝ са Андрей Кристов, Веселин Трендафилов и адвокатско сдружение " Делибалтов, Милкова, Иванова ".

Кристов е съучастник и в друга компания, занимаваща се с търговия на електрическа енергия - " Собел сървисис ", дружно с Игор Андреевич Кристов, Младен Стийович и сърбина Вокан Томашевич.

Бил е и, в която по-късно водеща роля има предприемачът Богомил Манчев. Името на компанията изскача и от, където сдружението е имало открита сметка, от която са правени заплащания към " Марица-изток 2 ".

Един от юристите в адвокатското сдружение " Делибатов, Милкова и Иванова " пък има косвена връзка с поръчката за електробуси в Стара Загора. Адв. Евгений Делибалтов, който е ръководещ съучастник, взе участие дружно с Павлин Бошнаков и Емил Хърсев в ръководството на " Асоциация за гражданско ръководство на рецесии ". По това време дял във компанията е имала и Ирена Георгиева, която е известна като майка на певицата Гери-Никол, само че и двамата трансферират присъединяване си на Ирена Есаян.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Поръчките за доставката на електробуси в няколко общини, в това число тази, се разследваше от антикорупционната комисия КПКОНПИ. В началото на годината резултатите от инспекциите бяха изпратени към Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, защото финансирането е с евросредства.
" МТК гроуп " в по-изгодно състояние от общината
За това, че " Столичен автотранспорт " заплаща на медиатор за доставките на газ, стана ясно след закрито съвещание на транспортната комисия в общинския съвет този понеделник. На него бяха поканени шефът на автотранспорта Слав Монов, който е подписал контракта с " Микс газ груп ", както и шефът на свързаната с ВИС " МТК гроуп " Росен Илиев. Фирмата е концесионер на 17 автобусни линии в София, за оперирането на които в края на 2020 година Тези планове бяха спрени с помощта на опозицията в лицето на Владислав Панев от Демократична България (тогава общински съветник) и самостоятелния Борис Бонев, които.

На въпрос на " Капитал " ръководителят на транспортната комисия Карлос Контрера изясни, че снабдител на общинското сдружение е частната " Микс газ груп ", до момента в който " МТК гроуп " си доставя газ от " Булгаргаз ".

" МТК гроуп " подсигуряваха, че ще намерят метод при вероятно спиране на доставките да си обслужват линиите, както е по контракт. Те имат опция, тъй като тяхната газостанция е извънредно съвременна и могат да зареждат с бутилкови групи - нещо, което " Столичен автотранспорт " няма. По отношение на доставчиците се разяснява, че природен газ може да бъде доставен даже когато " Булгаргаз " не може да подсигурява или спре доставките, само че казусът ще бъде с цената ", разяснява Контрера. По думите му инвестицията на " МТК гроуп " в газостанцията е близо 3 млн. лева, а общината не може да си разреши да влага в тази рецесия в съвременни уреди.

" Единият въпрос е за какво общинското сдружение има за снабдител частна компания, а " МТК гроуп " употребява държавния снабдител. Кое е по-изгодно? Дали е по-изгодно за общинското сдружение ", разяснява за " Капитал " общинският консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев, който добави и че не му е ясно за какво МТК продължава да оперира линии в София, вместо това да прави " Столичен автотранспорт ".
Държавата да даде
Контрера изясни, че на закритото съвещание са се коментирали проблемите на градския превоз поради обстановката с природния газ и предстоящото повишаване. Според него страната е тази, която би трябвало да помогне на общината да покрие разноските си, макар че същата тази община се е отказала от държавния снабдител на газ. По думите на изпълнителния шеф на Центъра за градска подвижност Димитър Дилчев в сдружението има дефицит от 144 млн. лева Със сигурност може да се каже, че няколко милиона от тях са поради медиатора " Микс газ груп ".

" Вариантът да не се покрие този дефицит води до това, че няма да има обикновено транспортно обслужване и ще се наложи прекъсване на някои линии. Отговорността за това ще бъде на страната. Ние повече от това няма какво да създадем като общински съветници ", разяснява Контрера, като изясни, че на нито едно негово писмо не е получил отговор от Министерския съвет.
“Апокалиптичната картина, която обрисуваха ГЕРБ, не съществува - започнахме закритото съвещание с въпроса “ще има ли газ ” и най-после всички се съгласихме, че газ ще има. Не разбрах тази точка защо беше, с изключение на ГЕРБ още веднъж да желаят пари. Транспортните оператори са продължаваща черна дупка - колкото повече ѝ дават, толкоз повече изчезва ” Симеон Ставрев
общински консултант от "Демократична България "

Ироничното в обстановката е, че тъй като София не можела да си изплаща отговорностите към снабдители, сега е прибрала огромна част от газовите рейсове и е вкарала в придвижване дизеловите. По думите на ръководителя на транспортна комисия част от рейсовете не се обслужват и ремонтират, тъй като не се доставят елементи поради просрочени отговорности.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР