Столичани вече могат да си пият бирата с братя Прошек

...
Столичани вече могат да си пият бирата с братя Прошек
Коментари Харесай

Столичани вече могат да си пият бирата с братя Прошек

Столичани към този момент могат да си пият бирата с братя Прошек - създателят на тяхната статуя проф. Георги Чапкънов е сложил и три свободни стола до масата, където в творбата му са се разположили с халби в ръка видните чехи, свързали ориста си с България.

Скулптурата и паметна плоча на братята Георги и Богдан Прошек бяха открити през днешния ден на мястото, където преди 133 години е била издигната "Пивоварница. Братя Прошекови " /сега площад "Братя Прошек ", против входа на БНТ/. Събитието е придружено от документалната фотоизложба "Българските чехи ", план на Българска телеграфна агенция и Държавната организация "Архиви ", осъществен с поддръжката на Пощенска банка. Експозицията е на втория етаж на комплекса "Сан Стефано плаза ".

Скулптурата е направена от проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и проектант Станислав Константинов по случай 170 години от рождението на огромния брат - Георги Прошек. Паметникът е осъществен благодарение на "Сан Стефано пропърти дивелопмънт " ЕАД и инициативния цивилен комитет "Чехи - строители на нова България ". Той е израз на почитта и уважението към делото на братята Георги /Иржи/ и Богдан /Теодор/ Прошек - забележителни персони, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора татковина и построили едни от най-забележителните архитектурни монументи в столицата, сред които Орлов и Лъвов мост, Бирената фабрика, бирарията "Дълбок зимник ".

"С тази статуя сътворяваме в актуалната градска среда едно място наизуст, въодушевено от историята и дълга към тези забележителни персони и към София ", сподели на церемонията Николай Караянев, изпълнителен шеф на "Сан Стефано пропърти девелопмънт " ЕАД. По думите му, братя Прошек остават вечно свързани с България. Талантливи и съобразителни, с присъединяване и на свои близки, те проектират и осъществят доста обекти, които придават новия образ на София.

За "Сан Стефано плаза " е чест, че скулптурата е основана от маестро Георги Чапкънов, извънреден скултптор, честен човек, мъдрец и естет. Благодаря и на целия му екип, сподели Караянев.

В словото си - на български език, посланикът на Чехия Душан Щраух благодари на основателите и на семейство Прошек. "Радвам се, че след толкоз години имената освен на братя Прошек, само че и на още доста популярни чехи не са избледнели в паметта на българския народ. След Освобождението доста представители на братския, славянски чешки народ, имал шанса да живее по-свободно, въпреки и в рамките на Хабсбургската монархия, оказват помощ безрезервно за построяването на нова България - във всички области на публичния живот. Много от тях избират страната ви за своя втора татковина ", уточни дипломатът.

Той благодари и за изложбата "Българските чехи ". По думите му, паметникът на братя Прошек, почитани повече тук, в сравнение с в Чехия, ще припомня за тяхното дело и за приноса на всички останали чехи към България.

"Сред строителите на модерна България има доста чужденци, само че най-знаковите измежду тях са братя Прошек - участници и в революционното придвижване, и в Руско-турската освободителна война, построили основите на модерна София, сложили началото на системата на градската памет с самодейността си за паметника на Васил Левски и други мемориали ", сподели на тържеството заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Георги Чапкънов благодари за огромното внимание, което по думите му, не е за основателите на паметника, а "за тези невероятни, велики хора братя Прошек - извънредно благородни, мъдри, инициативни, надарени и доста, доста положителни, създали толкоз доста за нашата клета страна ".

"Ужасно е, че години наред тяхното дело е било крито. Този знак е най-малкото, което заслужават ", добави Чапкънов и благодари за благородството и щедростта на "Сан Стефано пропърти дивелопмънт ".

Михаил Груев, шеф на Държавната организация "Архиви ", означи, че като общество имаме дълг към тези, които дружно с българските възрожденци вземат участие в построяването на нова България, а измежду тях централна роля имат братя Прошек.

"Делото на тези стотици хора беше претекстът за изложбата "Българските чехи ", която направихме дружно с Българска телеграфна агенция и фотографа Иво Хаджимишев - като израз и на благодарността ни към тях, какъвто е също паметникът на братя Прошек. Сигурен съм, че той напълно скоро ще се трансформира в едно от знаковите места в София ", уточни Груев

Сред гостите на церемонията бяха и посланикът на Германия Херберт Салбер, заместник-посланикът на Словакия Виктор Петрашовски, учени, хора на изкуството и културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР