Столичани станаха свидетели на стотици мълнии през миналата нощ. Според

...
Столичани станаха свидетели на стотици мълнии през миналата нощ. Според
Коментари Харесай

Експерт: Високите сгради не предпазват от мълнии, те действат като проводник

Столичани станаха очевидци на стотици мълнии през предходната нощ. Според специалистите най-хубавата отбрана от гръмотевици е да стоим на закрито. За последния месец случаят от довечера е трети. В края на август гръмотевица умъртви семейство, тръгнало към Гигинския манастир, а малко преди този момент жена оцеля по знамение, откакто мълния удари дърво наоколо до нея.

Според специалисти металният купол на столичния храм е привлякъл мълнията, която умъртви трима души в София.

" Сериозен фактор е било съществуването на храма, на който куполът е железен и всички знаем, че металът притегля тока още повече, че мълнията се образува на към 20 километра над земната повърхнина и несъмнено че толкоз малко точки може да порази в радиус към 50 метра към " провокатора " на гръмотевица в тази връзка са рискови и трамвайни, тролейбусни спирки. Иначе в урбанизираната жилищна среда нещата са по-безопасни и разсеяни ", съобщи специалистът по мълниезащита - инж. Радослав Калчев.

В края на август семейство мъж и жена починаха откакто беседката, в която се скрили от разразилата се стихия, беше изумена от гръмотевица.

" Просто това е едно естествено злополучие, никой не го желае, само че то се случва ", счита жителят на Гигинци - Христо Трендафилов.

Малко преди този момент жена оцеля по знамение, откакто беше ударена от гръмотевица в Приморско.

" Последният ми спомен е по какъв начин съм на плажа с приятеля ми, слънчево, и по-късно...нищо ", показа потърпевшата от гръмотевица Теди.

Експертите са безапелационни - високите здания не могат да ни предпазят от мълниите, в противен случай, те работят като проводник.

" Тази легенда, че високите здания обират мълниите, е изцяло погрешна ", безапелационен е инж. Радослав Калчев.

Най-добре е да седим на закрито по време на гръмотевична стихия, поучават още специалистите, само че в случай че въпреки всичко ни завари навън:

" Далеч от високи дървета, електропреносни мрежи и в най-хубавия случай, събираме краката, клякаме и да не станем цел. Все отново е нещо, в сравнение с нищо ", добави инж. Калчев.

И още - електронните устройства също притеглят мълниите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР