Столичани масово не знаят, че на 11 август 1877 г.

...
Столичани масово не знаят, че на 11 август 1877 г.
Коментари Харесай

На ул. 11 август в София: Масово столичани не знаят какво се е случило на 11 август 1877 г.

Столичани всеобщо не знаят, че на 11 август 1877 година се е състояло най-тежкото стълкновение на Шипченския проход, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Една от улиците в центъра на София, разпростряла се сред ул. „ Московска “ и ул. „ Св. Св. Кирил и Методий “, е кръстена „ 11 август “. Там може да бъде забелязана табела с текст: „ Датата 11 август се свързва с най-тежките боеве от отбраната на Шипка, състояла се по време на Руско-турската освободителна война. “


Текстът е преведен и на британски език за задграничните туристи на града. На улицата се намира и домът, в който се е родил, живял и творил основателят на архитектурното обучение в България професор проектант Храбър Попов, една от постройките на Столична община, Посолството на Светия трон, както и доста красиви старинни къщи.


БГНЕС попита столичани знаят ли за какво тази улица се споделя „ 11 август “. Ето и какво дадоха отговор те.


Пешеходецът Мераметчиян сподели пред БГНЕС, че на тази дата са се случили боевете на Шипка. Според него са малко хората, които знаят. „ Относително малко. Би трябвало всички да знаем, ама… Аз самият разбрах в много късен стадий от живота си, просто се заинтересувах за какво улицата се споделя по този начин “, съобщи той и уточни, че не се обръща задоволително внимание на тези исторически обстоятелства, само че „ тук няма политически аргументи, просто обществото е такова, животът е подобен – пари, нощни заведения, колкото може по-малко учене “.


Мария Иванова съобщи пред БГНЕС, че името на улицата е обвързвано със събитие през турско време. „ Мисля, че с борбите на Шипка, в случай че не бъркам. От младите надали знаят, само че ето, аз съм по-възрастна и се удивлявам, само че това към този момент е от възрастта, от ЕГН-то “, акцентира тя.


Дона отговори, че не знае за какво улицата се споделя „ 11 август “. „ Хванахте ме в крачка, че съм профан “, сподели дамата и се извини, че не знае.

Юлия съобщи, че не знае какво се е случило на 11 август, тъй като не е проверявала. Тя е на мнение, че множеството хора също не знаят. На въпроса за какво това е по този начин, дамата отговори: „ Нямам никаква концепция. “

„ В историята го написа по-добре от мен. В момента не се сещам безусловно всичко. Много тежки боеве са били тогава. Не са ми толкоз ясни спомените, просто го знам като историческа дата “, изясни Христо.

Емилия сподели, че знае, че е обвързвано с нещо историческо, само че не знае тъкмо какво.

Атанас призна, че не знае какво се е случило на 11 август и за какво улицата носи това име. Друг човек отговори че не знае, тъй като не е отсам. Четирима души също дадоха отговор негативно./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР