Стокообменът между България и Швейцария в последните три години расте,

...
Стокообменът между България и Швейцария в последните три години расте,
Коментари Харесай

Засилваме търговското сътрудничество с Швейцария

Стокообменът сред България и Швейцария в последните три години пораства, само че той е незабележим спрямо капацитета на двете страни. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева, след среща с швейцарския си сътрудник Игнасио Касис, който е на публично посещаване у нас. Двамата договориха старания за активизиране и увеличение на комерсиалния продан, както и по-тясно съдействие в региона на културата.

Касис осведоми, че се приготвя съглашение сред двете страни за запазване на културните полезности и изрази вяра то да стане факт до края на годината. Той даде позитивна оценка на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и акцентира, че тематиката Западни Балкани е значима за Швейцария, особено  сигурността в района. 
 
Двустранните връзки сред България и Швейцария се развиват добре, като в последните години има растеж в стокообмена. Той обаче не е задоволителен,  посочи Екатерина Захариева.

В Швейцария им а доста висока оценка на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз , изключително по въпроса за Западните Балкани, сподели швейцарският външен министър Игнасио Касис.

Швейцария напоследък обръща голямо внимание на тази тематика. О т 1998  година ние сме вложили над 300 милиарда в този регион и в бъдеще той ще продължава да бъде приоритете въпрос за нас. Има потребност от промени там и можем да консолидираме позициите си. Колкото по-добре си сътрудничим по въпроса за Западните Балкани, толкоз по-сигурен ще бъде регионът в бъдещите години, посочи министър Касис.-->
 
Един от най-важните принадлежности за съдействието с България е така наречен инструмент за развиване, като делът на България в тази помощ е 76 милиона швейцарски франка, изясни министърът. Той посочи, че първият транш приключва през 2019 година и сега в Швейцария се водят договаряния за основаване на втори подобен фонд за идващите 10 години, с акцент върху професионалното обучение. Касис означи също, че България е значима страна за Швейцария по връзки връзките на Швейцария с Европейски Съюз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР