Стокообменът между България и Австрия възлиза на 1,2 млрд. евро.

...
Стокообменът между България и Австрия възлиза на 1,2 млрд. евро.
Коментари Харесай

Румен Радев: Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България

Стокообменът сред България и Австрия възлиза на 1,2 милиарда евро . Австрия е водещ задграничен вложител в България. Това съобщи президентът Румен Радев по време на формалната си среща със своя австрийски сътрудник Александър Ван дер Белен, който е на публична аудиенция в България.

Според него, това е удостоверение за засиления интерес и волята на нашите две страни да задълбочават и развиват своите взаимоотношения. Те постоянно са се базирали на другарство и взаимно доверие , разясни Радев.

Церемонията по формалното посрещане на австрийския президент се организира на площад " Св. Александър Невски ". След нея двамата държавни глави организираха среща на " четири очи " на " Дондуков " 2 и управляваха пленарните диалози на формалните делегации на България и Австрия. В петък, 4 май, Румен Радев и Александър Ван дер Белен ще вземат участие в неофициалната среща на президентите на България, Румъния и Австрия в град Русе , разясниха от администрацията на президентството.

По време на формалната аудиенция на австрийския президент у нас се организира и бизнесфорум, който е фокусиран върху транспортната инфраструктура.

" България е в авангарда на общата европейска политика във връзка с Русия . С моето посещаване в Русия през втората половина на май, с визитата на президента Макрон съвсем по същото време и визитата на съветския президент във Виена при започване на юни, ние в действителност организираме тази единна европейска политика във връзка с Русия - да се търсят всички благоприятни условия за поддържане на отворен разговор и за насърчаване на планове от взаимноизгодно значение ", съобщи на взаимната конференция президентът.

" Необходимо е освен да продължим дипломацията на визитите, само че да продължим и разговора с Русия . Нашата позиция е доста близка до тази на България. Президентът Радев ще посети Москва през тази година, а президентът Путин най-вероятно при започване на юни ще бъде във Виена ", добави Александър Ван дер Белен.

Нашите страни си сътрудничат извънредно интензивно в границите на триото като ротационни ръководители на Съвета на Европейския съюз - България, Австрия и Румъния, сподели президентът Радев. В тази връзка обсъдихме значими тематики от европейския дневен ред - общата политика за сигурност и защита, непрекъснато структурираното съдействие , Европейският фонд за сигурност и защита като нови ефикасни механизми за нараснала сигурност и в границите на нашата интеграция в европейската отбранителна промишленост, разясни той.

Сред разискваните тематики по време на двустранната среща са били и провокациите на финансовата рецесия, нуждата от промяна на общата европейска система за убежищата . Разисквана е и многогодишната финансова рамка и вероятността за кохезионна политика след 2020 година.

В България се намират най-слабо развитите и най-бедните райони от Дунавската тактика , призна Румен Радев. Национален приоритет е да търсим механизми за тяхното развиване. Усилията на България са за развиването на съвременна, сигурна и просперираща Европа, добави Радев.

Според президента на Австрия Александър Ван дер Белен има доста прилики сред България и Австрия . Мащабите на страните ни са сравними, нашите планини са малко по-високи. България си има море, ние имаме малко повече ски лифтове , сподели с усмивка дер Белен.

Имаме доста общи исторически връзки - те са доста дълбоки. В рамките на Европейски Съюз сме стратегически сътрудници по доста тематики . Това е обвързвано както с целите на българското председателство на Европейски Съюз, по този начин и на последващото председателство, което Австрия ще поеме, съобщи австрийският президент.

Според него целите на европредседателството на България и на Австрия са съвсем идентични - що се отнася до тактиката, обвързвана със Западните Балкани, сподели Александър Ван дер Белен.

Българският президент Румен Радев даде образец с подписването на контракта сред България и Македония . Подписването на двустранния Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Македония е положителен образец за целия район, съобщи Радев.

 Борисов и Ван дер Белен разискаха ситуацията на Балканите
Борисов и Ван дер Белен разискаха ситуацията на Балканите

Отчетоха растеж на износа ни за Австрия

Що се отнася до приемането на България в Шенгенското пространство, оценяваме напъните на България, свързани със отбраната на външната граница на Европейски Съюз. Сигурни сме, че тези старания ще получат самопризнание , добави австрийският президент.

В България имаме извънредно сериозен ангажимент от страна на Австрия. Грижим се чиновниците, които работят в австрийски компании да бъдат обучавани. Те са пристигнали тук, с цел да останат . Това е дълготрайна инвестиция. Подобна процедура нашите компании имат и в Чехия. Те влагат в хората, освен в фирмите си, изясни австрийският президент.

Той изясни, че в региона на културата двете страни също имаме добър продан. Днес поставяме началото на един план - Бронзовата къща (на мястото на някогашния пантеон на Георги Димитров - б.р.).

Очаквам и през идната година да видя Пловдив - Европейска столица на културата . Заинтересован съм да посетя и град Русе - родният град на писателя Елиас Канети. Тук виждаме доста мощна връзка с Австрия - Канети е австриец от български генезис, напомни президентът Александър Ван дер Белен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР