Стоки за рекордна сума е изнесла България за първите шест

...
Стоки за рекордна сума е изнесла България за първите шест
Коментари Харесай

Рекорден износ за полугодието – почти 28 млрд. лв., главно от продажби на машини

Стоки за рекордна сума е изнесла България за първите шест месеца на 2019 година – колкото в никакъв случай до момента в стопанската ни история. Продажбите ни на открито за интервала януари-юни се равняват на 27,84 милиарда лева, което е с 6,3% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Това демонстрират предварителни данни на Национален статистически институт, които бяха споделени и от премиера Бойко Борисов в профила му във фейсбук. В поста си той отбелязва и рекордното достижение на страната. Според статистиката за цялата 2008 година, която е най-силна за българската стопанска система преди рецесията, стойностният експорт е бил 29,74 милиарда лева, или

напълно малко

повече,

в сравнение с в този момент

за шест месеца

Детайлни данни статистическият институт дава единствено за износа за страни отвън Европейски Съюз. Сред тях главните ни търговски сътрудници са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, Съединените американски щати и Република Северна Македония. Те образуват 50,1% от износа за трети страни, който е на стойност 8,828 милиарда лева, или с 9,1% повече на годишна база.

Макар Турция да купува най-вече български артикули по отношение на година по-рано, има понижение със 7,3%. Южната ни съседка е внесла от България артикули за 1,82 милиарда лева От друга страна, Канада, Сърбия, Русия, Съединени американски щати, Южна Африка и Украйна означават двуцифрени растежи на вноса от България.

За Европейския съюз България е изнесла артикули за 15,925 милиарда лева от началото на годината до май. Това е с 6,9% повече на годишна база и се дължи главно на търговията с Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 67,3% от износа за страните - членки на Европейски Съюз. Много огромно нарастване на продажбите на годишна база имаме за страни като Португалия (95,7%), Ирландия (70,8%), Словакия (57,4%) и Люксембург (50%).

Рекордът в продажбите ни се дължи най-много на бранш “Машини, съоръжение и транспортни средства ”, чийто общ експорт се равнява на

5,634 милиарда лева,

както и на продуктите, класифицирани основно съгласно типа на материала (4,902 милиарда лева.), и на разнообразни подготвени артикули (3,54 милиарда лева.).

Най-голям растеж е регистриран при нефтените масла, каменните въглища и други артикули, спадащи към бранш “Минерални горива, масла и сходни артикули ”. Те включват още брикети, лигнити, коксове, нефтен газ и други. За Европейския съюз износът на тези артикули се е нараснал със 129,7%, до момента в който за трети страни – с 29,4%. Продажбите на мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис за страни отвън Европейски Съюз нарастват даже повече – с 51,7 на 100. В същото време обаче при износа за съюза тъкмо в този бранш се отбелязва максимален спад от 19,6%. Като цяло означаваме огромно нарастване и при

експорта на

химични

субстанции и

артикули

- с 19,6%, на храни и живи животни – с 10,1 на 100.

Най-силен месец за България от началото на 2019 година е февруари, когато продажбите на компаниите ни на открито са се нараснали с 20,2% на годишна база и са достигнали 4,694 милиарда лева В останалите месеци растежът на износа варира сред 6 и 7,5 на 100.

През юни много понижава вносът – на годишна база той е паднал с 14,3% до 4,713 милиарда лева Отрицателни стойности, въпреки и много по-малки, се следят и през януари, когато има спад от 0,5 на 100. Най-силен месец още веднъж е февруари, който дърпа импорта с 15,5% нагоре до 5,274 милиарда лева, което съумява да изкара позитивно изменение в стойностния размер на вноса за полугодието до плюс 0,4 на 100 и да доближи съвсем 30,509 милиарда лева

10,426 милиарда лева от тях са пристигнали от трети страни, най-много от

Руската

федерация,

Турция, Китай

и Сърбия

Най-голямо нарастване по отношение на същия интервал на миналата година е регистрирано в секторите “Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис ” (27,3%) и “Храни и живи животни ” (21,6%). Най-голям спад се следи в бранш “Минерални горива, масла и сходни артикули ” (12,5%).

В същото време от началото на годината до май от страни - членки на Европейски Съюз сме закупили артикули и услуги на стойност 16,809 милиарда лева, или с 2,7% повече на годишна база. Основни търговски сътрудници в това отношение са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. Най-много сме нараснали вноса на безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн (41%).

Тези числа водят до негативно общо външнотърговско салдо за полугодието на стойност 2,668 милиарда лв.. Спрямо година обратно разликата е двойна – тогава то също е било негативно, само че на стойност 4,176 милиарда лева /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР