Шоколадови бонбони и чат: Мирен отговор на изгарянето на Корана в Швеция

...
Стокхолм, Швеция – На потъпкан от дъжда пясъчен плаж в
Коментари Харесай

Стокхолм, Швеция – На потъпкан от дъжда пясъчен плаж в богат, крайградски район на столицата на Швеция Хусам Ел Гомати , общителен предприемач, родом от Либия, нежно постави ръка върху ръката на раздразнен, физически внушителен млад мъж.

„Прав си, прав си“, каза Ел Гомати с успокояващ глас, докато мъжът изкрещя на жена иззад редицата шведски полицаи с каменни лица, умолявайки я да не изгаря копие на Корана.

Жената, иранска бежанка с яркочервена бейзболна шапка с марка Coca-Cola, държеше свещената книга над редица горящи дървени цепеници.

Тя се засмя пренебрежително на мъжа, докато късаше страници от Корана и драскаше безразборно върху тях с химикал.

Мъжът, който каза, че е от кюрдски произход, жестикулира ядосано, докато каза на жената, че полицията не трябва да бъде принуждавана да стои под дъжда, за да я защитава. Вместо това те трябва да са навън и да си вършат работата – да спират престъпността, каза той.

Той случайно блъсна прозрачния си чадър в полицай, който пръскаше вода върху мокрите им от дъжда шапки и веднага се извини.

„Моля, извинете ме“, каза той на полицая, който потвърди коментара с твърдо кимване на главата.

Ел Гомати говори на загрижения мъж тихо на арабски и след като го увериха, че ситуацията няма да ескалира повече, той се отдалечи.

Точно затова Ел Гомати реши да дойде – за да гарантира, че всеки член на мюсюлманската общност, изправен пред провокация, няма да подхранва елементи от обществото, които биха търсили какъвто и да е материал, който може да играе роля в това, което той описва като Ислямофобски разкази.

Шоколадови бонбони и диалог

През последните няколко месеца, изправени пред многобройните изгаряния на Корана, Ел Гомати и няколко други членове на мюсюлманската общност се заеха да изместят лещата от агитаторите, които искат да привлекат внимание чрез изгаряне на Корана и вместо това съсредоточете се върху ангажирането в приятелски диалог с медиите, минувачите и полицията.

Няколко изгаряния на Корана, разрешени от законите за свобода на словото в Швеция, се случиха в скандинавската нация през 2023 г., което предизвика възмущение в мюсюлманските страни, които поискаха правителството да спре инцидентите.

В края на юни при палеж, целящ да шокира и антагонизира мюсюлманската общност пред джамия в Стокхолм по време на празника Курбан Байрам, Ел Гомати можеше да бъде видян да се промъква сред тълпата с няколко приятели, раздаващи скъпи шоколадови бонбони.

Смеейки се и шегувайки се със зяпачите, те напълно игнорираха почти постоянния порой от провокативна реторика, излъчвана от Салван Момика, иракски бежанец, който иска да забрани Корана, по мегафон.

„Много е трудно да откажеш шоколад“, пошегува се Ел Гомати, добавяйки, че това им позволява да водят „приятелски диалог“ с хората.

„Успокоява няколко ядосани хора, защото им показах друг отговор... като бях много мил... и смятам, че е много по-силен и по-ефективен от показването на омраза или проявата на агресивност“.

Не давайте на крайната десница това, което искат

Ел Гомати признава, че няма нищо приятно в това да обикаля Стокхолм през почивните си дни, за да стане свидетел на поредното изгаряне на Корана.

„Не съм много щастлив от това, да се събудя на празника си, за да отида и да се опитам да успокоя хората“, каза той. Но той добави, че е от съществено значение, тъй като някои хора, особено от крайната десница, биха искали да видят насилствена реакция.

Джулия Ага, ръководител на Alkompis, арабскоезичен новинарски канал в Швеция, който има репортери, присъстващи при всяко изгаряне, казва, че повечето мюсюлмани в Швеция се чувстват „наранени и несправедливо третирани“ от изгарянията, а не от стереотипа често прожектирани в социалните медии, което ги представя като по-насилствени.

Атмосферата, каза тя, често е била спокойна.

Някои, които се появяват, са натъжени от процедурата, докато други крещят емоционални отговори.

Приглушената реалност на производството рядко корелира с надутия и по-агресивен образ, прожектиран в социалните медии, каза тя.

Натиск върху шведската мюсюлманска общност

Мюсюлманското малцинство в Швеция е изправено пред огромен натиск от няколко различни посоки, каза Ел Гомати.

Елементи на политическата система тласкат ислямофобията, а джобовете на шведските медии създадоха „изключително негативен“ стереотип за мюсюлманите.

Той също така обяснява защо Коранът е толкова важен за мюсюлманите на обърканите шведи, които са свикнали да живеят в едно от най-светските общества. Някои от тях не успяват да схванат тежестта, с която всяка религиозна общност усеща акта на изгаряне на свещена книга.

Ако погледнете други страни в Европа или Близкия изток, или Съединените щати, каза той, има ниво на разбиране около връзката между индивида и неговата свещена книга, което „типичният швед не може да разбере“.

Натискът върху шведската мюсюлманска общност обаче не е само от шведите, които очакват от тях да „приемат“ и „да бъдат щастливи“ относно светския характер на обществото, но и от мюсюлманите в чужбина.

Много от приятелите му извън Швеция очакват повече действия, каза той.

„[Питат ме], „Как можеш да приемеш това като мюсюлманин? Трябва да направите нещо по въпроса. Няма значение какво.“

Той подкрепя решение, което се съсредоточава върху използването на съществуващата правна система в Швеция за промяна на регламента, позволяващ извършването на такива действия, вместо да се опитва да наложи политическо решение въз основа на силно натоварени протести – тактика, която е по-малко вероятно да проработи в страна като Швеция.

Той е съобщил на полицията за няколко инцидента, които той класифицира като реч на омразата и които са се случили при опожаряванията.

Много шведи се опасяват, че мюсюлманската общност иска да промени шведското общество, като забрани изгарянето на Корана.

Но според Ел Гомати, „Ние просто искаме нашето пространство и искаме нашите ценности да бъдат уважавани, както уважаваме други ценности и уважаваме други групи хора тук в това общество.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР