Стокхолм се превърна в богата почва за стартъпи, бизнес-инкубатори и

...
Стокхолм се превърна в богата почва за стартъпи, бизнес-инкубатори и
Коментари Харесай

Как Швеция стана Силициевата долина на Европа


Стокхолм се трансформира в богата почва за стартъпи, бизнес-инкубатори и сполучливи планове
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато се приготвя да излезе на сцената на една от най-големите фондови тържища за финтех-компании, създателят на на Klarna Себастиан Сиемятковски споделя, че неговото достижение се дължи на поддръжката на шведската обществена страна. По-конкретно 39-годишният мъж показва държавната политика от края на 90-те години да има компютър във всеки дом.

„ Компютрите бяха недостъпни за фамилии с ниски приходи като моето. Но когато стартира промяната, майка ми ни купи компютър още на идващия ден “, споделя Сиемятковски, представен от.

Тогава той почнал да написа код – на същия този компютър. Пожарна охрана това време бил на 16 години. Две десетилетия по-късно той е милиардер, а неговата компания за разплащания Klarna се прави оценка на 46 милиарда $. И да, възнамерява да стане обществена. Той не споделя подробности, само че доста банкери предвиждат, че компанията ще излезе на борсата в Ню Йорк при започване на идната година.

Правителствената поддръжка

Да има компютър във всеки дом в Швеция още през 90-те и едновременните вложения в интернет съгласуваност оказват помощ да се изясни за какво столицата Стокхолм се е трансформирала в толкоз богата почва за стартъпи, бизнес-инкубатори и сполучливи планове като Spotify, Skype и Klarna, макар че има едни от най-високите данъчни ставки в света.

За трите години, през които работи схемата, през 1998-2001 година, посредством нея са закупени 850 000 домашни компютъра. Те доближават до съвсем една четвърт от тогавашните четири милиона семейства в страната. Фамилиите не заплащат за машините. По този метод програмата включва доста хора, които другояче не биха могли да си разрешат компютър и интернет.
още по тематиката
През 2005 година, когато е учредена Klarna, в Швеция е имало 28 абонамента за широколентов достъп на всеки 100 души, в съпоставяне със 17 в Съединените щати. По това време насищането с ШЛ интернет се пресмята на 3,7 на 100 души, съгласно Световната банка.

По това време се заражда Spotify. Тя разреши на потребителите да слушат поточна музика, когато iTunes на Apple към момента беше е основана на евакуиране. Това дава на шведската компания преимущество, когато стриймингът стана норма по целия свят.

„ Това може да се случи единствено в страна, където широколентовият достъп е станал стандарт доста по-рано “, сподели Сиематковски. „ Това разреши на нашето общество да бъде няколко години напред “.

Някои ръководители и деятели споделят, че скандинавската нация показва, че дълбоката мрежа за обществена сигурност, постоянно обсъждана като противопоставяне на предприемаческия дух, може да предизвиква нововъведенията. Но това надали е извод, който е бил очакван от архитектите на обществената страна в Швеция през 50-те години.

В множеството случаи грижите за деца са безвъзмездни. Редица фондове за обезпечаване на приходи могат да ви защитят, в случай че вашият бизнес се провали или загубите работата си, като подсигурява до 80% от предходната ви заплата за първите 300 дни на безработица.

„ Мрежата за обществена сигурност, която имаме в Швеция, ни разрешава да бъдем по-малко уязвими при вдишване на опасности “, споделя Гохар Авагян, 31-годишният съосновател на Vaam – услуга за видео известия, употребена за продажби и връзка с клиентите.

Стартъпите

Въпреки че общите вложения са по-големи в по-големите европейски стопански системи като Англия и Франция, Швеция надминава тежестта им в някои връзки.

Страната има забележителна централизация на стартъпи в света. Тя се подрежда след Турция и Испания с 20 започващи компании на 1000 души чиновници и най-високата тригодишна преживяемост за новостартиращи компании на всички места – 74%, съгласно изследване на икономистите от Организацията за икономическо сътрудничество и раз за 2018 година

Стокхолм е на второ място след Силициевата котловина във връзка с „ еднорозите “ на глава от популацията: към 0,8 на 100 000 поданици, съгласно Сара Гемури от компанията за рисков капитал Atomico. За съпоставяне, в Силициевата котловина са по 1,4 еднорога на 100 000, споделя Гуемури, съавтор на отчет за европейските софтуерни компании за 2020 година

Никой не може да каже сигурно дали тези обилни достижения ще продължат в страната, където финансовите облаги се таксуват с 30%, а данъкът върху прихода може да доближи до 60%.

През 2016 година Spotify съобщи, че обмисля пренасяне на централата си отвън страната, като твърди, че високите налози затрудняват привличането на задгранични гении. И въпреки всичко още не го е направила. Е, въпреки всичко още не го е сторила.

Юсуф Оздалга, сътрудник във компанията за рисков капитал QED Investors, споделя, че достъпът до финансиране и административни или правни задания, свързани с основаването на компания, също могат да се окажат сложни за навигация за хора, които не приказват шведски. За разлика от това в Амстердам, столицата на Холандия, локалното държавно управление одобри британския като формален език през април, с цел да улесни живота на интернационалните компании.

„ Интересна алтернатива “

Джепе Цинк, сътрудник в основаната в Лондон компания за рисков капитал Northzone, споделя, че една трета от цялата изходна стойност на финтех фирмите в Европа ( сумата, която вложителят получава при излизането си от бизнеса) идва единствено от Швеция. Правителствената политика е съдействала за тази наклонност, прибавя той.

“Това е забавна алтернатива за нас, рисковите капиталисти, защото не сме привикнали да контролираме основаването на пазари, в действителност всъщност се тормозим от регулирането “.

Министърът на цифровите технологии на Швеция Андерс Йгеман изяснява, че общественото контролиране може да направи по този начин, че за иноваторите да е „ допустимо да се провалят “ и по-късно „ да стартират още веднъж да работят “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР