Стокхолм – северната Венеция. Един от най-красивите градове в Европа

...
Стокхолм – северната Венеция. Един от най-красивите градове в Европа
Коментари Харесай

Стокхолм - най-северният град, приемал летни олимпийски игри

Стокхолм – северната Венеция. Един от най-красивите градове в Европа и най-големият на Скандинавския полуостров. Столицата на Швеция е най-северният град, приемал летни олимпийски игри – през 1912 година.

Игрите на V-та Олимпиада са първите след учредителните през 1896 година в Атина, които се приближават до сегашния формат. С изключение на тениса в зала, надпреварите се организират в границите на 25 дни. Дамите страхливо пристъпват в олимпийското семейство – единствено 47 представителки на нежния пол вземат участие в Стокхолм, само че тук за първи път се организират надпревари за дами по плуване и скокове във вода. Вдъхновен от античния петобой барон Пиер дьо Кубертен основава особено за Игрите в Стокхолм спорта съвременен петобой, който обгръща дисциплините, които съгласно него би трябвало да умее един актуален боец – да стреля, да бяга, да плува, да се фехтовка и да язди чужд кон. В Стокхолм за първи път се организират и надпреварите по разнообразни типове изкуства, част от културната стратегия на Олимпийските игри, които се организират до 1948 година

Герой на игрите е Джим Торп. Атлетът от Съединените щати с генезис от коренното население по американските земи печели с голяма разлика лекоатлетическите съревнования по петобой и десетобой. През 1913-та излиза наяве, че години по-рано е играл за тим от полупрофесионална дивизия по бейзбол и поради прецизно спазвания принцип на аматьоризъм медалите му са отнети. В идващите 7 десетилетия на няколко пъти са правени действия пред Международния олимпийски комитет оценките му да бъдат върнати, само че без триумф. Едва през 1982-ра, 29 години след кончината на Торп, МОК ревизира решението си и медалите са дадени на наследниците му.

Игрите в Стокхолм оферират същинска гражданска война в леката атлетика, като за първи път е употребявано автоматизирано времеизмерване, чрез свързване на електромагнит и хронометър. Три трофеи – на крос, 5 и 10 хиляди метра взима финландецът Ханес Колемайнен.



Маратонското тичане се организира при нетипични за Стокхолм температури 25 градуса и висока мокрота, като съвсем половината от 68-те състезатели не приключват. Сред тях е и Шизо Канакури от Япония, който съвсем примрял се отхвърля някъде по средата на дистанцията, като се отбива в една от околните къщи, където домакините се грижат за неговото възобновяване.



Засрамен от провалянето си, на идващия ден той тихомълком напуща Стокхолм в посока Япония, без да уведоми никого. Историята за изгубения японец поражда много хумористични сюжети дълги години. През 1967 година той е издирен от Шведската телевизия, която му предлага да приключи маратона. Канакури, който към оня миг е на 76 години, приема предизвикването и финишира на олимпийското трасе с време 54 години, 8 месеца, 6 дни, 5 часа, 32 минути, 20 секунди и 3 десети.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР