Стоилка Арсова е директор на дирекция Национална картова и платежна

...
Стоилка Арсова е директор на дирекция Национална картова и платежна
Коментари Харесай

Стартирахме и развиваме проекти от национално значение – това стои в основата на Bcard - Blink

Стоилка Арсова е шеф на дирекция " Национална картова и платежна скица ". От 1 януари 2018 година дирекцията мина на директно послушание на Съвета на Директорите на БОРИКА АД. Г-жа Арсова има дълготраен опит в банковия бранш в региона на електронните разплащания. Задачата на дирекцията, която оглавява, е да създаде правила и нови бизнес модели, с цел да подкрепи внедряването на пазара на нови услуги и преводи от национално значение, посредством въвеждане на напълно българска карта за разплащания с логото Bcard и платежни принадлежности за незабавни заплащания от сметка в сметка с логото Blink. От началото на 2017 година госпожа Арсова съставлява Схемата в Борда на Европейската Асоциация за картови разплащания (ECPA), a от април 2020 година - в Борда на Европейската кооперация за картови разплащания (ECPC).

Госпожо Арсова, мотивът за нашия диалог е, че Националната картова и платежна схема чества 5 години. Каква е равносметката ви за този интервал?

- През 2016 година Българска народна банка даде на схемата и в частност на БОРИКА като нейн притежател позволение за оперативна активност. На първо място, бих желала да кажа, че Националната картова и платежна скица (НКПС) е една национална идея. Това е организация с нестопанска цел, която сплотява зад себе си всички банки и платежни институции на пазара. Зад схемата за картови заплащания все още стоят 24 институции, а в схемата за незабавни заплащания следва да се включват още шест участници. Тоест имаме една мощ зад себе си - 30 финансови институции с лиценз от Българска народна банка да оперират на българския пазар. 

Националната картова и платежна скица има три доста значими аспекта. Първият е бистрота при разпоредбите, политиките и стандартите, които дефинират създаването на даден артикул и той се предлага на всички участници в НКПС, които от своя страна вземат решение по какъв начин да надградят и предложат продукта към крайния си клиент. Абсолютно транспарантен е и контролът, по който този артикул се контролира при стартирането му с марките на НКПС – по отношение на разпоредбите на Схемата. Вторият аспект е самостоятелност от позиция на технологията. Стратегически значимо е да избираме технологии, които подкрепят развиването на мощна национална платежна инфраструктура. Третият аспект - това са нововъведенията. Целим да предлагаме на пазара новаторски артикули, основно ориентирани към местни браншове, в които парите в брой, парите на хартия, към момента циркулират на пазара. През последните две години пандемията ни сподели какъв брой са значими постоянните цифрови принадлежности. А и в последна сметка става дума за български и по-евтин платежен инструмент, който нашите участници имат опция да насочат към крайните консуматори.

Нека въпреки всичко посочим кои са продуктите с марката Bcard на Националната картова и платежна скица.

- През 2017 година пуснахме българската карта под марката Bcard. Тя има няколко разновидности. Първо е платежната карта, която се предлага от банките и платежните институции. Вторият артикул е така наречен карта в лимитирана мрежа, която е предопределена за снабдители на услуги, които развиват активност в местни браншове. 

През същата година пуснахме мрежата за контактно прилагане на картата Bcard, както и първата петролна карта, която от ден на ден се уголемява на разнообразни вериги бензин и метанстанции в страната, ползвайки ПОС инфраструктурата на нашите участници. Тоест през 2017 година успяхме да покрием една доста огромна част от пазара откъм контактно приемане. Това оказа помощ на нашите сътрудници да стартират да възнамеряват и пилотното издаване на Bcard. В същото време отчетохме, че клиентът към този момент счита контактното прилагане за нещо остаряло. Навлязоха безконтактните заплащания и трябваше доста бързо да предложим на пазара технология, която да обезпечи и този тип разплащания. Технология, която се лицензира от схемата за България. Затова през 2019 - 2020 година започнахме да постановяваме безконтактните заплащания с Bcard. Очакванията ни са до края на 2021 година да имаме доста огромно покритие на тези заплащания. Към момента шест институции издават Bcard и чакаме техният брой да се усилва.

Какви са главните преимущества и улеснения на схемите, които развивате и които притеглят клиентите?

- Един от доставчиците на Bcard пусна картата без такси, насочи напъните си към преимущества за пенсионери. За издателите нашата карта е доста по-евтина, по тази причина е доста значимо тази по-ниска цена да се придвижи към крайните консуматори, тъй като следим едно нарастване на таксите във всичко и пазарът има потребност от артикул, който търпи една по-прозрачна ценова тактика за българския консуматор. 

Иначе както споделих, сега ние догонваме съперниците ни, които с години развиват своите артикули и технологии. Скоро това ще се случи и ще пуснем нови артикули, които да са ориентирани към избрани местни браншове, включително и с незабавните заплащания в лв.. От идната година ще забележим надграждането на Bcard в местни браншове. Например, скоро пуснахме пилотно служителска карта, ориентирана към работодателите, с надзор на достъпа и която покрива заплащанията в помещение от шеф или с съответни търговски обекти, с които той има подписан контракт. Отделно интегрираме дипломиран електронен автограф в Bcard, тъй че продуктът да покрие изцяло потребностите на всеки един шеф. Съвсем скоро ще пуснем и специфичен артикул за куриерския бранш, където циркулират повече пари в брой.

Казвате, че B c ard е чисто народен артикул, само че планирате ли и разширение на външни пазари?

- В тактиката ни е заложено картата да се разшири с интернационален достъп. Имаме подписан контракт с интернационална картова скица - Discover, с която ще можем да излезем отвън България. В същото време сме акционер дружно със схемите на Франция, Германия, Испания, Белгия и Португалия в софтуерно сдружение ECPC (European Card and Payment cooperation), записано през април 2020 година, според белгийското законодателство с съществена активност основаване и развиване на европейска картова технология, наречена CPACE. В момента работим по основаване на условия за софтуерна оперативна съгласуемост сред CPACE и технологията, която употребява Bcard, и сред нашето съдействие с американската компания Discover. Успоредно, следим от близко и развиването на Европейската платежна самодейност, в чиято идея е основаването на европейска картова и платежна скица.

Успяхте ли да постигнете национално покритие на схемата и да наваксате породеното от Ковид рецесията закъснение при разгръщането на безконтактната функционалност на картите B c ard?

- Главно при доставчиците на технологии имаше закъснение от към 6 месеца по всичките планове. Наваксваме с цялостно движение и се надявам към края на годината да покрием забележителна част от местата на приемане с безконтактно заплащане с Bcard. Разбира се, това е технология, която зависи от това до каква степен ПОС терминалите са в режим за актуализация на нови настройки. Тук доста ни оказват помощ клиентите, които ни алармират по отношение на приемането на Bcard и по този начин адресираме съответните институции за възстановяване на услугата.

Споменахте нововъведенията като движеща мощ на разплащателната промишлеността. Няма по какъв начин да не ви попитам на какъв стадий от развиването си са мобилните незабавни разплащания, наречени Blink?

- Бих желала да направя едно конкретизиране - в идващите 10-15 години картите ще продължат да се нареждат като по-масовият платежен инструмент, само че това, което ще ги надгради, са точно незабавните разплащания в лв., които крайният български консуматор ще разпознае под марката Blink. Да осъществиш скоростно заплащане за времето на едно мигване - това стои зад името на услугата. През тази година влезе в действие смяна в законодателството, която дефинира понятието незабавни заплащания, обсега и разпоредбите. В момента първите пет участници се приготвят за пускане на първите незабавни заплащания. Това, което ще види крайният консуматор първоначално, е едно по-бързо постъпване на парите по сметката си до няколко секунди. Втората фаза на плана е въвеждането на така наречен P2P преводи през мобилен телефон, т.е. преводът ще се реализира сред физически лица единствено на база мобилен номер. Именно тези преводи съставляват огромно бизнес предизвикателство, защото целят да покрият един сегмент в България, който досега е по-слабо развъртян. Сегмент, в който превеждаме на децата си пари, споделяме си сметката в ресторант, плащаме курсове, частни уроци, услуги и така нататък по мобилен номер. Тази функционалност от своя страна ще отвори по-широки благоприятни условия за надграждане на незабавните заплащания в партньорства с цели местни браншове, за развиване на електронната търговия и заплащания към търговци посредством QR код, баркод и други нови платежни принадлежности.   

Планирате ли разрастване на националната схема в рамките на Европейския съюз и съгласуемост с незабавните преводи по стандарта SEPA Instant?

- Разработвайки плана за незабавни заплащания в лв., първи приоритет е синхронизиране с разпоредбите на SEPA Instant. След като се вкарат националните заплащания в лв., ние ще сме в положение да разгърнем нашата национална скица и в заплащания в евро. 

Нека приключим диалога с тематиката за националното значение на Схемата. Наскоро обявихте план за цифровизация на почерка на Васил Левски – разкажете ни за него.

Да, инициирането на сходни планове от национално значение не е инцидентно. В основата на Схемата е заложена полезност, в която мощно имаме вяра - да съхраняваме българското историческо завещание, да го възраждаме, да го предаваме на поколенията и да възпитаваме обич към него чрез модерните технологии. Убедени сме, че точно цифровите технологии са мост сред предишното и бъдещето. Проектът за почерка на Левски беше признат извънредно положително и прочувствено от обществеността, което ни стимулира да продължим да осъществяваме български планове, които съчетават в себе си тези два полюса – обичаи – нововъведения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР