Стобските пирамиди са едни от най-популярните скални пирамиди в България.

...
Стобските пирамиди са едни от най-популярните скални пирамиди в България.
Коментари Харесай

Стобските пирамиди - невероятен природен феномен в полите на Рила

Стобските пирамиди са едни от най-популярните скални пирамиди в България. Те са скални формирания, формирали се от елементарно рушащи се скали и почва, в резултат на течащата вода от дъждове или снеготопене. При оттичането на водата са се получили ерозионни бразди, които с времето са нараснали и са образували чудати форми.



Повечето формирания са от пирамидален вид, само че се срещат и конусни форми. Средната им височина е 6 - 10 м, като тук-там доближават и до 12 м.







Разнообразието на Стобските пирамиди е извънредно огромно. Това е подхранило въображението на хората и те дали разнообразни имена на живописните композиции - “Кулите”, “Братята”, “Самодивските комини”, “Белите пирамиди”, “Чуките”, “Аргачо”, “Зъберите”.

Според локална легенда, Стобските пирамиди са вкаменени сватове. Някога, доста от дълго време, те тръгнали към село Стоб, с цел да вземат локално момиче за булка. Както бил обичаят, невестата била забулена и никой не знаел хубава ли е, грозна ли е.

По противоположния път сватовете заедно запели ария - молба към вятъра, който да подухне и надигне булото на невестата, с цел да я зърнат най-малко за малко. Вятърът чул молбите, по този начин и сторил - духнал мощно и повдигнал булото и в тоз час всички били смаяни от чудната красота на девойката.

Кумът, като видял приказната красавица, не се сдържал и се навел от коня да я целуне. В този миг сватовете се вкаменили, ужасени от срама, който щял да стори кумът.



Стобските пирамиди са извънредно елементарен за посещаване обект. От шосето София - Кулата се потегля по посока за Рилския манастир. На към 2 км след гр. Кочериново има разклон вдясно за с. Стоб и след още 2 км посетителите са в подножието на Църквището и Кулски хълм, където са ситуирани пирамидите. До тях води добре поддържана еко-пътека с дължина 1100 м.





В началото й се намира църквата “Св. Прокопий”, като по пътя се минава и през мястото, където в предишното е имало друга черква. То е обозначено с огромен кръст. Запазени са няколко камъка от нея и има макет, показващ по какъв начин е изглеждала преди да бъде съборена.





От черквата до върха на пирамидите следва приятна 40-минутна разходка, в края на която се открива извънредно красива панорама. На където и да се огледа се виждат скатовете на Рила.





През 1964 година Стобските пирамиди са оповестени за естествена забележителност. Входът до това естествено знамение е алегоричен - за възрастни е 2 лева, а за деца, студенти и пенсионери цената е 1 лев. Има отстъпка за групови визити.

Снимки: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР