Сто осемдесет и пет години от раждането на Васил Левски

...
Сто осемдесет и пет години от раждането на Васил Левски
Коментари Харесай

България отбеляза 185 г. от рождението на Апостола. Радев призова за зрялост и смирение

Сто осемдесет и пет години от раждането на Васил Левски означи България на 19 юли, понеделник, а вечерта обичайно бе кулминационната точка на честването, когато тържествена заря озари небето над паметника на Апостола на свободата в родния му град Карлово.

В церемонията се включи президентът Румен Радев, който се поклони пред паметника и произнесе слово, в което насочи препратки от предишното към сегашното, откакто по-рано денем връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия.

" За да разберем Апостола, би трябвало да усетим смразяващия мраз по зимните пътеки на неговите митарства, да усетим какво е да се бориш с интригите и измените на братята за чиято независимост си заложил личния си живот. Но даже и през днешния ден всички ние се оказваме неспособни да обединим напъните си, тъй като до простите истини се стига след дълъг път на морално съзряване и примирение. Това е и избавителният път за България ", съобщи президентът.

Според него Левски би трябвало да бъде почувстван и претърпян. " Трябва да усетим гнева против затворените порти и малодушието, да усетим какво е да се бориш с интригите и измените на братята, за чиято независимост си заложил личния си живот, да преживеем самотата на индивида, отвред гонен и на всички места признат ", добави Радев.

На площад " Васил Левски " в родния му град, с цел да отдадат респект на Апостола, бяха представители на държавната и локалната власт, духовници, дипломати, военни и хиляди жители и посетители на Карлово.

В своето слово кметът на Карлово Емил Кабаиванов напомни заветите на Васил Левски.

" Ние би трябвало да съградим храма на българската независимост и държавност - че би трябвало да има тъждество пред закона, без значение от националност, религия и публично състояние. И да не се водим от това, което ни нашепват отвън България. И най-сетне и ние желаеме да сме свободни, изцяло свободни в земята, в която живее българинът – България, Македония и Тракия ", съобщи Кабаиванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР