Сто и един далматинци е един от любимите анимационни приключенски

...
Сто и един далматинци е един от любимите анимационни приключенски
Коментари Харесай

Тя изигра най-запомнящият се злодей на Дисни, но никога не спечели Оскар

Сто и един далматинци е един от обичаните анимационни авантюристичен филми на милиони деца по света. Филмът от 1961 година, продуциран от Walt Disney Productions, е основан на едноименния разказ на Доуди Смит от 1956 година. Режисьори са Волфганг Райтерман, Клайд Джероними и Хамилтън Лъск. Филмът споделя историята на петнадесет дребни далматинчета, които са отвлечени от злодейката Круела де Вил, която желае да употребява кожите им, с цел да си направи палта. Родителите им, Понго и Пердита, замислят проект, посредством който да спасят децата си от Круела, като внезапно избавят още 84 кученца, закупени от зоомагазини, с което общият брой на далматинците става 101.

Премиерата на кино лентата е на 25 януари 1961 година и жъне огромен триумф. Дисни реализира игрална адаптация през 1996 година Игралният филм " 101 далматинци “ от 1996 година е с присъединяване на Глен Клоуз в ролята на Круела де Вил, а през днешния ден Sofia24.bg ще ви опише за популярната актриса, която има още безчет невероятни функции в киното. В тази версия животните не приказват. Успехът на кино лентата води до продължението " 102 далматинци “, което излиза на 22 ноември 2000 година. Глен Клоуз още веднъж е в ролята на известния изверг Круела де Вил в продължението на хитовата лента за най-известното свърталище от пухкави палета. 

Един от най-култовите злодеи на " Дисни “ е жестоката Злобара де Мон (известна и с истинското си име Круела де Вил), която мечтае да си направи палто от кожа на далматинци. Когато приказваме за Злобара, най-първият облик, който ще ни изниква, е този на Глен Клоуз в ролята за кино лентата от 1996 година и продължението от 2000 година. На 21 януари 2003 година излиза непосредствено на видео и DVD продължението на анимационния филм от 1961 г. – " 101 далматинци II: Приключението на Пач в Лондон “.

Круела де Вил, жестока и ексцентрична богата наследница, която отвлича кученцата на Понго и Пердита, с желанието да направи кожени палта от тях. Тя има фикс идея по кожи, само че е показана единствено с едно обемно бяло палто. Под това тя носи кожена черна рокля. Круела пуши непрекъснато и кара дълъг червено-черен автомобил въз основата на Mercedes-Benz 500K от 1934-36. Тя е някогашната съученичка на Анита, заради което Анита я приема доброжелателно, че макар ексцентричното ѝ държание. Роджър обаче е надалеч по-малко лековерен и я подозира, че тя е тази, която е отвлякла кученцата (което тя и прави).

Втората част от 2000 година - “102 далматинци ", наблюдава ориста на героите след историята, разказана в първата част. Круела ще бъде освободена от пандиза след извършена терапия. Тя ще бъде нов човек, който в никакъв случай няма да огледа кожа и ще се посвети на кучетата и благородните дела. Дали обаче биенето на Биг Бен няма да отключи старите ѝ стремежи и тя още веднъж да стартира да крои проекти за идеалното далматинско палто? След първия игрален филм, започва и анимационен сериал " 101 далматинци “ (One Hundred and One Dalmatians: The Series).

Глен Клоуз е една от най-прекрасните дами, които сме виждали на екрана. Тя е несъмнено една от надарени театрални, кино и телевизионни актриси на нашето време. Родена е на 19 март 1947 година в голямо имение в Гринуич, щата Кънектикът. Баща й открива клиника в Африка и едвам 13-годишна Гленда отпътува за Белгийско Конго (днес Заир). Там татко ѝ e началник на клиника и персонален лекар на президента на Заир/Конго Мобуту Сесе Секо. 

В този интервал живота ѝ е разграничен сред Африка и Швейцария, където учи в локално учебно заведение. Тогава още бъдещата актриса се споделя Гленда Вероника. Бъдещата звезда приключва влиятелен лицей, компетентност драма и антропология. Дебютира на сцената на Бродуей в спектакъла " Любов за обич “. По-късно учи в влиятелната частна гимназия Чоут Роузмъри Хол в Уелингфорд, Кънектикът, където играе в постановки. След дипломирането си, през 1974 година се причислява към трупата на " Phoenix Theatre “ в Ню Йорк. 

Джордж Рой Хил ѝ предлага роля в " Светът, съгласно Гарп “, удивен играта ѝ в мюзикъла " Барнъм “. Това е дебютната й роля в киното, за която получава и първата си номинация за премия " Оскар “ в категория " най-хубава поддържаща женска роля “.

Носителка на награди на " Гилдията на филмовите артисти “ и " Изборът на публиката “, по две награди " Златен глобус “, " Давид ди Донатело “, " Златна камера “ и " Сателит “, по три награди " Еми “ и " Тони “. Общо в кариерата си Глен Клоуз е номинирана за 13 награди " Златен глобус “ (печели две), 14 награди " Еми “ (печели три) и 7 номинации " Оскар “. Глен Клоуз стана известна, когато изигра Алекс Форест в трилъра от 80-те години " Фатално привличане ". Но от този момент насам тя се трансформира в холивудска легенда, като завоюва три награди " Еми " и три " Златни глобуса ". Осем пъти е номинирана за " Оскар ", като държи върха за жива актриса, която е спечелила най-вече номинации за наградата, без да го завоюва нито един път. 

Освен в " 101 далматинци “ е взела участие още в " Светът съгласно Гарп “, " Големият мраз “, " Фатално привличане “, " Опасни връзки “, " Еър Форс едно “, " Албърт Нобс “, сериалите " Щитът “, " Щети “ и доста други. Любопитно е, че колекционира костюмите от всички функции, в които се е снимала, като ги дава чартърен за изложения.През 2017 година тя подари цялата си сбирка от костюми на университета в Индиана.

От 2009 година тя има звезда в " Алеята на славата " в Холивуд. А през 2019 година списание Time я разгласи за една от 100-те най-влиятелни персони в света.

Клоуз обича да пресъздава функции на ексцентрични дами. Пример за това е героинята й от кино лентата " Фатално привличане ". Все отново актрисата не мисли, че хората ще я помни постоянно.

" Както Млечният път. Галактиката ще се разраства, с цел да отдава респект на артистите, които построяват душата на човечеството. След доста, мнного години някой ще мине около моята звезда, ще разчисти праха от името ми и ще си намерения: " Глен Клоуз? Глен Клоуз? А, да, помня го. Беше добър ", споделя тя.

Клоуз води акция по няколко въпроса като правата на дамите, еднополовите бракове и психологичното здраве. През 1998 година Клоуз беше част от звезден актьорски състав, който извърши The Vagina Monologues на бенефис. Тя събра 250 000 $ за една вечер, като приходите отидоха в напъните за прекъсване на насилието против дами. Тя е доброволец и продуцира документален филм за " Puppies Behind Bars ", организация, която обезпечава служебни кучета за ранени ветерани от войната.

Клоуз е и настойник на Обществото за запазване на дивата природа и доброволец във Fountain House в Ню Йорк, чиято активност е отдадена на възобновяване на хора, страдащи от психологични болести. Основател е на Bring Change to Mind, организация, която работи за повишение на осведомеността по отношение на психологичните болести. Актрисата се е посветила на идеята поради биполярното разстройство на по-малката си сестра Джеси, което не е било диагностицирана до 50-годишна възраст.

Тя е член-основател на Консултативния комитет за запазване на Panthera. Panthera е интернационална организация с нестопанска цел, чиято единствена задача е опазването на 36-те типа диви котки в света. Клоуз е почитател на американския професионален бейзболен тим Ню Йорк Метс. Клоуз се е женила три пъти. Тя има и щерка от връзката си с продуцента Джон Старк.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР