Сто години от създаването си отбелязва днес футболен клуб Пирин

...
Сто години от създаването си отбелязва днес футболен клуб Пирин
Коментари Харесай

Легенди на Левски ще уважат 100-годишния юбилей на Пирин

Сто години от основаването си отбелязва през днешния ден футболен клуб Пирин (Земен), заяви уредникът на проявата Кирил Кирилов.

Юбилеят ще бъде маркиран със футболна среща сред ветерани, публично разкриване и гала по награждаване с призове на заслужили деятели и ръководители на тима през годините.

Мачът сред ветераните ще опълчи тимовете на ФК Пирин Земен и ФК Левски София. Участие в него са удостоверили Ангел Станков, Александър Александров (Кривия), Станислав Ангелов (Пелето) и Димитър Телкийски (Мечо), чиято майка е родом от Земен.

През септември 1932 година група запалянковци вземат решение да провеждат футболен клуб в село Белово (днес град Земен), който да носи името " Пирия ". При изработването на печата на тима е позволена техническа неточност, като името му е комплицирано на " Пирин ". През 70-те години на предишния век за къс интервал от време клубът носи името " Ленко ", на локален партизанин.

От основаването си до 60-те години на 20 век тимът няма лично игрище. За такова са се употребили разнообразни терени в тогавашното село Белово. В началото на 70-те години на 20 век се взема решение да се построи нов стадион, за който е избран терен в местността " Боището ". Футболното оборудване е пуснато в употреба през 1974-а. Четиринадесет години по-късно е построена и съществуващата постройка, естрада и лекоатлетическа писта. Те бяха главно реновирани дружно с футболния терен преди четири години.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР