Сто години от създаването си отбелязва днес футболен клуб Пирин

...
Сто години от създаването си отбелязва днес футболен клуб Пирин
Коментари Харесай

Телкийски, Кривия и Пелето ритат за 100 години Пирин Земен

Сто години от основаването си отбелязва през днешния ден футболен клуб Пирин Земен, заяви уредникът на проявата Кирил Кирилов.

Юбилеят ще бъде маркиран с футболна среща сред ветерани, публично разкриване и гала по награждаване с призове на заслужили деятели и ръководители на тима през годините. 

Мачът сред ветераните ще опълчи тимовете на ФК Пирин Земен и ФК Левски София. Участие в него са удостоверили Ангел Станков, Александър Александров (Кривия), Станислав Ангелов (Пелето) и Димитър Телкийски (Мечо), чиято майка е родом от Земен. 

През септември 1932 година група запалянковци вземат решение да провеждат футболен клуб в село Белово (днес град Земен), който да носи името " Пирия ". При изработването на печата на тима е позволена техническа неточност, като името му е комплицирано на " Пирин ". През 70-те години на предишния век за къс интервал от време клубът носи името " Ленко ", на локален партизанин.

От основаването си до 60-те години на 20 век тимът няма лично игрище. За такова са се употребили разнообразни терени в тогавашното село Белово. В началото на 70-те години на 20 век се взема решение да се построи нов стадион, за който е избран терен в местността " Боището ". Футболното оборудване е пуснато в употреба през 1974-а. Четиринадесет години по-късно е построена и съществуващата постройка, естрада и лекоатлетическа писта. Те бяха главно реновирани дружно с футболния терен преди четири години.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg