Сто години от Дойранската епопея ще бъдат отбелязани тържествено в

...
Сто години от Дойранската епопея ще бъдат отбелязани тържествено в
Коментари Харесай

Сто години от Дойранската епопея ще бъдат отбелязани тържествено в Троян

Сто години от Дойранската епопея ще бъдат маркирани тържествено в Троян на 15 септември /събота/ с историческа възстановка и разкриване на монумент на ген. Владимир Вазов, пълководец на Девета пехотна плевенска дивизия, в чийто състав е 34-ти пехотен Троянски полк. Това заяви кметът на общината Донка Михайлова.

Програмата ще стартира още в 9.00 часа с панихида в църквата "Света Параскева - Петка ". След това с литийно шествие присъстващите ще отидат до паметника на починалите във войните троянци, където ще поднесат венци и цветя.

След това ще бъде открит монумент на ген. Владимир Вазов. "Това е израз на нашата признателност към генерала, който провежда по много надарен за български военачалник метод тази борба.

В резултат на военния гений на ген. Владимир Вазов доста троянци са запазили живота си. Ние считаме, че изискуем почитание към паметта на ген. Вазов тъкмо за това ", уточни Михайлова. Тя изрази признателност към огромния български донор проф. Иван Гавраилов, който е дарил този монумент на троянци и "по несравним метод ни въодушевява да си спомняме тези събития и да се усещаме горди от това, че сме троянци и българи ", добави кметът.

По случай годишнината в Троян над 300 членове на Националното сдружение "Традиция " от цялата страна ще пресъздадат борбата на Дойранските възвишения в Македония през Първата международна война. Организатор историческата възстановка, която ще стартира от 17.00 часа в местността "Турлата ", е локалният клон на националното сдружение.

От 19.00 часа ще бъда открита и изложбата "Светът за българския боец ", подредена във фоайето на Народно читалище "Наука - 1870 ".
На площад "Възраждане " отбор "Българе " ще показа концерт-спектакъла "Осмото знамение ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР