Сто дни след най-смъртоносните земетресения в историята на Турция и

...
Сто дни след най-смъртоносните земетресения в историята на Турция и
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: 100 дни след трусовете в Турция и Сирия милиони деца се нуждаят от подкрепа

Сто дни след най-смъртоносните трусове в историята на Турция и Сирия милиони деца и фамилии се борят да изградят още веднъж живота си. 2,5 милиона деца в Турция и 3,7 милиона в Сирия не престават да се нуждаят от филантропична помощ.

Двете опустошителни трусове от 6 февруари т.г., последвани от хиляди вторични земетресения, оставиха без дом доста деца и фамилии, стопираха достъпа до жизненоважни услуги, в това число чиста питейна вода, обучение и медицински грижи, и усилиха рисковете за уязвимите деца.

„ След земетресенията децата и в двете страни претърпяха тежки загуби и тъга “, съобщи изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, която посети и двете страни единствено седмици след първичните земетресения. „ Земетресенията засегнаха региони, където доста фамилии към този момент бяха извънредно уязвими. Деца изгубиха фамилиите и околните си, видяха домовете и учебните заведения си разрушени и целият им живот се прекатурна “, добави тя. 

Дори преди земетресенията доста фамилии в засегнатите региони към този момент изпитваха огромни компликации. В тези региони в Турция нивата на беднотия измежду децата към този момент бяха високи – към 40% от семействата живеят под линията на бедността спрямо към 32% приблизително за цялата страна. Данните демонстрират, че без устойчива локална и интернационална поддръжка, в това число финансови помощи и обезпечаване на достъп до обучение, този дял може да нарасне до повече от 50%.

В момента уязвимите деца в засегнатите региони са изложени на редица опасности, в това число принуждение, насилствени бракове, насилствен труд или отпадане от учебно заведение. Образователният развой за съвсем 4 милиона деца, които вървят на учебно заведение, беше нарушен, в това число за повече от 350 000 деца бежанци и мигранти. Турция реализира прогрес в намаляването на тези опасности в последните години, само че следствията от земетресенията може да забавят по-нататъшната работа в тази посока. 

В Сирия децата към този момент 12 години страдат в изискванията на продължаващ спор, който засегна цялата инфраструктура и всички публични услуги. Силните земетресения през февруари утежниха съществено обстановката, като унищожиха учебни заведения, здравни заведения и жизненоважна инфраструктура. Разрушената водна и канализационна инфраструктура сложи 6,5 милиона души в нараснал риск от заболявания, излъчени през водата, в това число холера.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР