Стивън Колинсън, Прекратяването на войната в Украйна при условия, приемливи

...
Стивън Колинсън, Прекратяването на войната в Украйна при условия, приемливи
Коментари Харесай

Най-трудната задача на Запада в Украйна - да убеди руския президент, че губи

Стивън Колинсън,

Прекратяването на войната в Украйна при условия, допустими за нейния президент Володимир Зеленски, ще изисква от Запада да убеди съветския водач Владимир Путин, че губи. Късмет с това!

В навечерието на годишнината от съветската инвазия идната седмица водачите на Съединени американски щати и на Запада се приготвят за проява на единение и мощ, предопределени да открият един път вечно, че НАТО е в дълготраен спор до провалянето на Москва. „ Русия загуби – те изгубиха стратегически, оперативно и тактически “, сподели във вторник ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести в сряда, че „ Путин би трябвало да осъзнае, че не може да победи “, до момента в който обясняваше повода за незабавното изпращане на оръжия и муниции към украинските сили. А Джулиан Смит, американският дипломат в НАТО, съобщи пред Беки Андерсън от CNN, че Вашингтон прави всичко по силите си, с цел да „ продължи да упражнява напън върху Москва, с цел да повлияе на стратегическите калкулации (на Путин). За Питър Бъргън от същата медия пенсионираният американски военачалник и някогашен началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс съобщи, че спорът ще завърши с „ резолюция посредством договаряния “, когато Путин разбере, че войната е неустойчива на бойното поле и на вътрешния фронт.

Западната реторична и дипломатическа атака ще се ускори още повече, когато вицепрезидентът Камала Харис се насочи към Мюнхенската конференция по сигурността тази седмица. Междувременно президентът Джо Байдън ще посети Полша идната седмица. 

Войната през очите на Путин

Според множеството справедливи разбори, Путин към този момент наподобява губи. Неговите военни цели да смаже украинския суверенитет, да превземе Киев, да смъкна определено държавно управление, да потвърди съветската мощност и да скъса връзките на Украйна със Запада, имаха пагубен за Москва поврат. Русия е страна парий и нейната стопанска система е в руини поради интернационалните наказания. Путин е разгласен за боен нарушител. Той е надалеч от това да откъсне Украйна от Запада, защото страната в този момент е в изключителната позиция да бъде на процедура страна " клиент " на НАТО, подкрепяна от Съединени американски щати и Европа, чието оцеляване, даже в случай че има вероятно съглашение за преустановяване на огъня, евентуално ще изисква десетилетия западна поддръжка.

И въпреки всичко западната логичност за протичащото се във войната може единствено да прикрие прозрението за метода на мислене на Путин. Руският водач от дълго време гледаше на света през друга стратегическа и историческа призма. Много задгранични наблюдаващи, въпреки и не от държавното управление на Съединени американски щати, се убедиха в края на краищата, че не е в полза на Русия да нахлуе в Украйна – само че Путин въпреки всичко продължи. Той не демонстрира признаци, че е възпиран от година на провали и замайващ приток на комплицирани оръжия и муниции на НАТО в Украйна. Руският президент изпраща новобранци като пандизчии, в ненужен прогрес в жанр Първата международна война, макар че съветските сили към този момент са претърпели големи загуби. 

Тази война също не е просто някакъв териториален спор, от който той евентуално ще се откаже с лека ръка. Роден е от убеждението му, че Украйна не е страна и би трябвало да бъде присъединена към Русия. Неговото оцеляване на власт може също да зависи от това - да не бъде забелязан като изгубил. И до момента в който Западът споделя, че това е в дълготраен проект, Путин към този момент е във война в Украйна от 2014 година след анексирането на Крим. Замразен спор, който продължава още доста години и пречи на Украйна да стане цяла, може да бъде устойчива позиция за него. Путин към този момент сподели, че е апатичен към големите човешки загуби. И съдейки по реториката му, той има вяра, че е замесен в титанична геополитическа борба с НАТО, жизненоважна за престижа на Русия. 

Решаващ стадий от войната

Всичко това изяснява за какво западните стратези виждат идната фаза на войната като сериозна, защото съветските сили се приготвят за явно пролетно нахлуване, а Украйна чака идването на неотдавна обещаните танкове, които се надява да извърнат войната. Единството и устойчивостта на НАТО объркаха скептиците, значително с помощта на водачеството на Байдън. Но политическите условия във Вашингтон и съюзническите народи не са статични и биха могли да оформят мисленето на Путин. 

В Камарата на представителите на Съединени американски щати да вземем за пример някои членове на новото републиканско болшинство са нервни. Миналата седмица представителят на Републиканската партия на Флорида Мат Гетц изиска преустановяване на помощта за Украйна и Съединени американски щати да изискат всички воюващи „ неотложно да реализират спокойно съглашение “. В Камарата на представителите и Сената към момента съществува двупартийно болшинство за спасяването на Украйна. Но не е несъмнено, че Байдън може да подсигурява солидни многомилиардни пакети помощ за Украйна вечно. И помощта на Съединени американски щати може да бъде под съществено подозрение, в случай че някогашният президент Доналд Тръмп или различен републиканец завоюва изборите през 2024 година Така че, до момента в който поддръжниците на Украйна се надяват на пробиви на бойното поле, наподобяват евентуални още месеци на клане.

Путин не мисли, че губи

Външният свят знае, че Путин не обмисля проваляне или излизане от войната заради цялостната липса на дипломатическа рамка за договаряния за преустановяване на огъня. Столтенберг съобщи, че няма изгледи тази обстановка да се промени скоро. „ Президентът Путин не демонстрира признаци, че се готви за мир. Напротив, той стартира нови офанзиви и цели цивилни, градове и сериозна инфраструктура “, сподели Столтенберг в Брюксел. Фиона Хил, водещ специалист по Русия и Путин, която е работила в Белия дом на Тръмп, разяснява на чуване на комисията по въоръжените сили в Сената, че има малко признаци за понижаване на решимостта на Путин. „ Мисля, че това е много мрачна картина, частично тъй като Путин не се почувства смутен преди всичко “, сподели Хил. „ Другото нещо е, че той също усеща, че има огромна поддръжка от останалата част от света, в това число от Китай... Пекин може да се окаже потребен за оказване на напън над Русия, с цел да има някакво спиране в решимостта на Путин “, споделя още анализаторът. 

„ Украинците ще доведат до стратегически неуспех на Путин. И това ще сътвори доста проблеми за тези, които поддържат тази нечестива инвазия в бъдеще “, разяснява още Хил. Проблемът обаче е, че към момента няма признаци, че Путин е склонен.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР