Стивън Хокинг отправил съдбовно последно предупреждение към човечеството преди смъртта

...
Стивън Хокинг отправил съдбовно последно предупреждение към човечеството преди смъртта
Коментари Харесай

Стивън Хокинг отправил съдбовно последно предупреждение към човечеството преди смъртта си

Стивън Хокинг отправил съдбовно последно предизвестие към човечеството преди гибелта си. Изминаха шест години, откогато през 2018 година умря международната суперзвезда на физиката, професор Стивън Хокинг. Оказва се, че даже и той е знаел за заплахите от генеративния изкуствен интелект. Дълго време преди ChatGPT и системите за автоматизация да станат всекидневие за множеството от нас, беше доста по-трудно да се делегират и извършват задания.

Но дали всичко това е по този начин, както се показва?

Много хора са съгласни, че възходът на ИИ ще се окаже като сцена от „ Аз, роботът “, само че по какъв начин ще наподобява това за работното място?

Сега излиза наяве, че Хокинг е изпреварил всички с прогнозата си.

През 2012 година той е завил пред BBC, че „ развиването на повсеместен изкуствен интелект може да значи завършек на човешката раса “.

 

По време на изявлението с него изкуственият разсъдък е бил в начален етап и Хокинг към този момент е виждал мощта, която той може да има. Особено способността му да надмине човешкия разсъдък.

Той продължава: „ Той ще стартира да се развива самичък и ще се препроектира с все по-голяма скорост. Хората, които са лимитирани от бавната биологична еволюция, не биха могли да се конкурират с него и ще бъдат изместени. “

През 2015 година той беше един от 100-те специалисти, които подписаха отворено писмо до Организация на обединените нации, предупреждаващо за заплахите от неконтролираното развиване на ИИ.

Към него се причисли създателят на SpaceX Елон Мъск в опит да се основат строги правила за ИИ.
След това, една година преди гибелта си през 2017 година, той предизвести човечеството за заплахите от допускането на по-нататъшно развиване на ИИ по време на изявление за списание Wired.

Той сподели: „ Страхувам се, че ИИ може да размени хората изцяло. “

Нека бъдем почтени, в случай че толкоз интелигентен човек като Хокинг ни споделя, че ИИ ще докара до края на времената, евентуално би трябвало да го послушаме.

Той даже изрича съмнение, че можем да станем „ тъпи като камъни “ спрямо машините, в случай че не бъдем нащрек.

Това разказва в книгата си „ Кратки отговори на огромните въпроси “, оповестена няколко месеца след гибелта му.

Той написа: „ Възможно е да се надигнем пред детонация на интелекта, която в последна сметка да докара до появяването на машини, чийто разсъдък надвишава нашия с повече, в сравнение с нашият надвишава този на охлювите. Изкушаващо е да отхвърлим концепцията за високоинтелигентни машини като елементарна научна фантастика, само че това би било неточност – и евентуално най-лошата ни неточност в историята. “

Ако погледнем положението на цифровата епоха, в която живеем сега, ИИ се разраства с бързи темпове.

Вече освен можем да използваме OpenAI за основаване на пълнометражни просветителни публикации, вести и сюжети за филми, само че той непрестанно се учи от информацията, която му подаваме. Разработва се и нов инструмент за превръщане на текст във видео, наименуван Sora. Какво ли ще съставлява след 20 години, откакто бъде захранен с голямо количество познания и данни?

Професовр Стивън Хокинг е британски физик-теоретик, космолог, астрофизик и популяризатор на науката, създател на книги и публикации за новите открития и хрумвания за Вселената и нейното възникване. Най-известният му труд е известната „ Кратка история на времето “ (A Brief History of Time, 1988), която му печели интернационална популярност.

До 2009 година е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет (пост, заеман в миналото от Исак Нютон). Занимава се главно с космология и квантова механика, прочут е и като популяризатор на науката. Въпреки тежкото си заболяване – амиотрофична латерална склероза (АЛС) – Хокинг не престава да се труди в региона на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко кадърен да твори.

Източник – LAD Bible/Превод:SafeNews

Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News  

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР