Стипендията на редовните докторанти се увеличава на 1000 лв. със

...
Стипендията на редовните докторанти се увеличава на 1000 лв. със
Коментари Харесай

След поредното увеличение, ето колко става стипендията за докторантство

Стипендията на постоянните докторанти се усилва на 1000 лева със задна дата от 1 юли т.г., оповестиха от Министерството на образованието. За тази цел в актуализацията на държавния бюджет са планувани 5,244 млн. лв..

Това е второ нарастване на месечната стипендия за докторантите в границите на четири месеца. Припомняме, че от 1 април сумата беше увеличена с 50% - от 500 лева на 750 лв.. С признатата предходната седмица актуализация размерът й се удвоява спрямо началото на тази година.

" 350 лева студентска стипендия, в случай че 5 година по-късно си служител ", " На прага сме на транспортна гражданска война "

Предвижда се ще бъдат разпределени измежду 35 държавни висши учебни заведения, Българската академия на науките, Военномедицинска и Селскостопанска академия, Националните центрове по заразни и паразитни заболявания и по запазване на публичното здраве, Националния институт по метеорология и хидрология. В тях се образоват общо 3496 докторанти.

С други 1,777 млн. лв.

от актуализацията на бюджета

ще се усилят нормативите за леглоден и храноден в студентските общежития и столове, стопанисвани от " Студентски столове и общежития " ЕАД. В резултат на това през идната академична година наемите в тези общежития ще запазят сегашните си равнища, а отстъпката в студентските столове на сдружението ще се увеличи.

Допълнителни 5,5 млн. лв. за заплати

получава Селскостопанската академия, 1,2 млн. лева влизат в сметката на Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски ".
 Стипендията за докторанти става 750 лв. на месец
Стипендията за докторанти става 750 лв. на месец

Увеличението е от 1 април

Нови 20 млн. лв.

за държавните висши учебни заведения

Те ще бъдат разпределени съгласно качеството на образованието и реализацията на студентите, избрани въз основа на данни от Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. Най-много са средствата за Софийския университет " Св. Климент Охридски " и Техническия университет в София - надлежно над 3,3 млн. лева и съвсем 2,5 млн. лв.. Най-малки са сумите за Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи - близо 30 хиляди лева, и за Висшето строително учебно заведение " Любен Каравелов " - малко над 35 хиляди лв..

Университетите ще получат без условия 20-те милиона лв. за хонорари, планувани в държавния бюджет за 2022 година, които до момента бяха обвързани с въвеждането на нова методика за атестиране на университетския състав. Министерството на образованието и науката предложи на Съвета на ректорите и на двата синдиката във висшето обучение съответно систематизиране на средствата и чака техните мнения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР